Съкращават администрацията по холандски модел

801
Съкращават администрацията по холандски модел

Намаляване на административната тежест с 20% до 2020 г. предвижда поставената от правителството цел, за която вече е приет и план за действие.

Това обяви на кръгла маса за холандския опит в държавното управление министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Преди 10 г. ЕС обяви, че ще се направят такива промени, че икономиката на Европа да стане по-конкурентоспособна от САЩ", каза пък в приветствието си вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Засега обаче Европа продължава да изостава не само спрямо САЩ, но и спрямо Азия, посочи той. Според него през следващите 10 г. в стратегията "Европа 2020" е поставена същата цел.

"Полага се по-добър метод - а именно холандският модел, за да може да се помогне не само на бизнеса, а и на държавната администрация", посочи Дянков.

За бизнеса регулирането е от изключително значение, защото в тази връзка той е в ръцете на администрацията, отбеляза Трайков. Междуведомствена работна група установила, че от общо 360 закона и кодекси, 128 имат отношение към намаляване на административната тежест.

Прегледани са 33 закона, които въвеждат единствено национални изисквания към бизнеса. Общата стойност на административните разходи, породени от това законодателство, е повече от 161 млн. лв., съобщи Трайков.

От дейности, които бизнесът извършва само защото се изискват по закон, бизнесът прави разходи от 103 млн. лв. Най-голяма административна тежест сред отчетените нормативни актове има Законът за здравето, който води до задължения за бизнеса от 23.4 млн. лв.

По министерства най-голямата административна тежест е в Министерството на здравеопазването (39% от общата сума), следва Министерството на земеделието и храните (26 на сто) и МВР (20%). Чрез анализа на законодателството са направени предложения за промени, които ще намалят административната тежест с около 26 млн. лв., обяви Трайков.

Основните промени трябва да доведат до по-широко подаване на сведения по електронен път, така че да се спестят средства и усилия за бизнеса, администрацията да събира служебно данни от други органи, без да ги изисква от бизнеса, да бъдат премахнати някои задължения за информиране, да се опростят нормативните разпоредби.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg