Само 127 хил. лв. похарчил кабинетът за Независимостта до момента

370
Само 127 хил. лв. похарчил кабинетът за Независимостта до момента

Сумата от 127 051.20 лв. е похарчила Администрацията на Министерския съвет до момента за обезпечаване на националните чествания във Велико Търново на 22 септември 2008 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба, след като в медиите широко се дискутираха отпуснатите от правителството 7.5 млн. лв. за отбелязване на празника.

Тези разходи включват изработката на радио и телевизионен клип, знамена, тениски, стикери, билбордове и сувенирни подаръци, свързани с годишнината. Всички тези материали бяха използвани преди и по време на честванията във Велико Търново, а разходите законосъобразни и публични, посочват още от правителствения пресцентър.

В следващите седмици предстои да бъдат обявени обществени поръчки по дейностите, за които са предвидени значителни средства, включително тези за медийно партньорство и популяризиране в чужди медии, според изискванията на закона. Документацията, необходима за обявяването на обществена поръчка, се разработва в момента, като тя ще конкретизира заданията по отделните пера. За обявените обществени поръчки ще могат да кандидатстват всички организации и лица, които смятат, че имат необходимия капацитет да изпълнят поставените задачи.

Постановление № 209 на МС от 27 август 2008 г. предвижда много дейности, за чието финансиране и реализация са отговорни редица първостепенни разпоредители с бюджетни средства – министерства и общини. Информацията за направените от тях разходи за честванията на 22 септември в страната в момента се обобщава и ще бъде предоставена на медиите до 2 седмици.

Средствата, изразходвани за празнични илюминации на 22 септември, са около една трета от предвидената в постановлението сума (300 хил. лв.). Те са изразходвани за организирането на празнични илюминации в 27 окръжни града. Както е известно, средствата по постановлението, които не са изразходвани за определената цел в поставените срокове, по закон се връщат от съответния бюджетен разпоредител в държавния бюджет, посочват още от службата.

Информация на медиите за извършваните дейности по Националната програма ще бъде предоставяна редовно на всеки 2 седмици.

Нееднократно заявената воля на министър-председателя Сергей Станишев е при реализацията на кампанията за честванията на 100-годишинината от Независимостта на България да има пълна прозрачност, за да се запази добрата воля и съпричастност на цялото общество към усилията за възраждане на българския национален дух, завършва съобщението на правителството.

Още по темата:

100 години независимост

Правителството отпусна 7.5 млн. лв. за честването на Независимостта

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...