Само 127 хил. лв. похарчил кабинетът за Независимостта до момента

352
Само 127 хил. лв. похарчил кабинетът за Независимостта до момента

Сумата от 127 051.20 лв. е похарчила Администрацията на Министерския съвет до момента за обезпечаване на националните чествания във Велико Търново на 22 септември 2008 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба, след като в медиите широко се дискутираха отпуснатите от правителството 7.5 млн. лв. за отбелязване на празника.

Тези разходи включват изработката на радио и телевизионен клип, знамена, тениски, стикери, билбордове и сувенирни подаръци, свързани с годишнината. Всички тези материали бяха използвани преди и по време на честванията във Велико Търново, а разходите законосъобразни и публични, посочват още от правителствения пресцентър.

В следващите седмици предстои да бъдат обявени обществени поръчки по дейностите, за които са предвидени значителни средства, включително тези за медийно партньорство и популяризиране в чужди медии, според изискванията на закона. Документацията, необходима за обявяването на обществена поръчка, се разработва в момента, като тя ще конкретизира заданията по отделните пера. За обявените обществени поръчки ще могат да кандидатстват всички организации и лица, които смятат, че имат необходимия капацитет да изпълнят поставените задачи.

Постановление № 209 на МС от 27 август 2008 г. предвижда много дейности, за чието финансиране и реализация са отговорни редица първостепенни разпоредители с бюджетни средства – министерства и общини. Информацията за направените от тях разходи за честванията на 22 септември в страната в момента се обобщава и ще бъде предоставена на медиите до 2 седмици.

Средствата, изразходвани за празнични илюминации на 22 септември, са около една трета от предвидената в постановлението сума (300 хил. лв.). Те са изразходвани за организирането на празнични илюминации в 27 окръжни града. Както е известно, средствата по постановлението, които не са изразходвани за определената цел в поставените срокове, по закон се връщат от съответния бюджетен разпоредител в държавния бюджет, посочват още от службата.

Информация на медиите за извършваните дейности по Националната програма ще бъде предоставяна редовно на всеки 2 седмици.

Нееднократно заявената воля на министър-председателя Сергей Станишев е при реализацията на кампанията за честванията на 100-годишинината от Независимостта на България да има пълна прозрачност, за да се запази добрата воля и съпричастност на цялото общество към усилията за възраждане на българския национален дух, завършва съобщението на правителството.

Още по темата:

100 години независимост

Правителството отпусна 7.5 млн. лв. за честването на Независимостта

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg