Само 26% от ромите имат работа

804
Само 26% от ромите имат работа

Едва 26% от ромите в домакинствата в гетата и махалите имат постоянна или сезонна работа. Доходите на ромите са четири пъти по-ниски от доходите на "мнозинството". Това сочат данни от проучване сред ромската общност, които директорът на център "Амалипе" съобщи Деян Колев.

Делът на безработните в домакинствата е 22%, а доходите на човек от ромската общност са четири пъти по-ниски от тези на член от "мнозинството".

Близо 35% от родителите от ромски произход биха оженили децата си без да съобразяват с техния избор. Макар 50% от ромските семейства да не одобряват тази идея, близо 1/3 от общността все още е склонни да не се съобрази с избора на младите. Средната възраст за сключване на брак е 18 години. На 16 години, близо 50% от ромите, които не са образовани, вече са сключили брак. С по-високото образование нараства и възрастта, като висшистите се обвързват пред закона на около 25 години. Според Деян Колев, тече процес на модернизация на ромите.

Изследването обхваща 595 домакинства и 2746 лица от ромските махали. Едва 9.8% от тях се определят като българи. Близо 20% се смятат за турци, а 53% като членове на ромската общност. Има тенденция и на самоопределяне като членове от ромски групи - рудари, Миллет и др. Ромите, които отхвърлят създаването на ранно партньорство, т.е. преди навършване на 16 години, са 47%.

В същото време, 13% допускат създаването на партньорство преди 14 години. Практиката момичето да избяга с момчето в случай, че родителите не са съгласни да се създадат семейства, се одобрява от над 60%. Заплащането на зестра среща широко неодобрение - 69%, като се подчертава, че най-ценно е момичето да е девствено. На това изискване държат особено много в групите на бургуджии и калдараши.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg