Само 3% от българите биха подали сигнали за корупция

472
Само 3% от българите биха подали сигнали за корупция

Едва 3 процента от българските граждани имат желание да подават сигнали за корупция. Това заяви изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници" Диана Ковачева по време на кръгла маса в столицата, където представи доклад за проблемите на ефективната защита на лицата, подаващи сигнали за корупция в България.

14 процента от съгражданите ни се страхуват от репресия и преследване, ако алармират за конкретен случай. Големият процент то българите нямат намерение да бъдат активни, тъй като смятат, че нищо няма да последва след тяхната намеса.

Тези резултати са получени след национално представително разследване у нас, проведено между февруари и юни тази година. Липсата на адекватна законова защита отказват гражданите от идеята да подават сигнали срещу корупцията. Това от своя страна води до ниската разкриваемост на този вид престъпления. Основният извод за България след регионалния доклад на „Трансперанс интернешанъл" е, че макар да има законова регламентация за подаването на сигнали за корупция, на практика липсва система за защита на хората, които дават информация за този обществен рецидив.

Не е създаден механизъм, при който тези лица да получат защита на своите права срещу преследване, репресия, уволнение, както и да бъдат обезщетени в последствие на срещу нанесени вреди в резултат на подадения от тях сигнал.

За разлика от България други държави успяват да контролират този процес във фазата след осъществяване на корупционния акт. България продължава да е на последно място в Европейския съюз по ниското ниво на противодействие срещу политическата корупция.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg