Само един хлебопроизводител е готов с изпълнението на всички изисквания и днес ще достави в търговската мрежа хляб, приготвен по стандарт. Директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов съобщи преди дни, че на Велики Четвъртък вече ще има хляб, произведен по утвърдените правила.

Стандартът за хляб, наречен с името "България", беше изработен от браншовите организации и одобрен от Агенцията по храните. Технологичното време би трябвало да е достатъчно, за да може всички административни процедури да се спазят и от днес в търговската мрежа да има хляб по стандарт.

Оказа се обаче, че само един производител е готов да го направи в предварително обявения срок. Други двама са получили разрешение от Агенцията по храните след съответните проверки.

Разрешение имат и две мелници, които предлагат нужното за стандарта брашно с високо качество. Още 15 производители чакат проверката на агенцията, за да започнат производство.

Според хлебари процесът се забавя заради забавените инспекции от контролния орган и трудната стиковка по веригата зърно-брашно-хляб. Кога всички потребители ще могат да си купят насъщния, направен по правилата - без подобрители, оцветители и други химически добавки, все още не е ясно. Засега производителите не предвиждат оскъпяване на хляба по стандарт.

Източник: БНР