Самоосигуряващите се подават декларации за дължимите вноски до 30 април

482
Самоосигуряващите се подават декларации за дължимите вноски до 30 април

През 2008 г. самоосигуряващите се лица трябва да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ" до 30 април. Това е и срокът, в който са задължени да представят и справката за определяне на окончателния размер на дължимите от тях осигурителни вноски върху действителния облагаем доход, която е част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица от 2007 г., припомнят от НАП.

В декларация образец 6 самоосигуряващите се лица отразяват размерът на внесените от тях осигурителни вноски - както тези, дължими през годината, така и тези, дължими при определянето на окончателния размер на осигурителния доход. Декларацията се подава пред териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянен адрес.

Самоосигуряващите се лица внасят осигурителните си вноски за държавното обществено осигуряване авансово през календарната година върху избран от тях размер на осигурителния си доход и еднократно годишно върху действителния си облагаем доход, деклариран в годишната данъчна декларация

Годишното внасяне на всички осигурителни вноски се извършва след определяне на окончателния размер на осигурителния доход. Това трябва да стане в рамките на срока за подаване на данъчната декларация, който през 2008 г. е 30 април.

Окончателните осигурителни вноски се изчисляват помесечно върху разликата между избрания осигурителен доход и средномесечния осигурителен доход за периода, за който е упражнявана дейността през предходната календарна година, но не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg