Санкции за 1.9 млн. лв. наложи НЗОК на болнични заведения

344
Санкции за 1.9 млн. лв. наложи НЗОК на болнични заведения

Санкции за 1.9 млн. лв. наложи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на болнични заведения. 1.7 млн. лв. са начислените суми за възстановяване, съобщиха от пресцентъра на касата.

За първите осем месеца на тази година НЗОК е извършила 1035 проверки в лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ и диспансери, 34 – в заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и 16 – в лечебни заведения за високоспециализирани дейности.

Основните акценти при контрола са били връзката между болничната дейност и извънболничната такава и приемствеността на специалистите при провеждане на лечение след изписването на пациентите. Общо констатираните нарушения са 2674, като 1534 от тях са открити при медицински проверки, а останалите 1140 – при финансови. Проверките са извършени самостоятелно от районните здравноосигурителни каси или съвместно с експерти от НЗОК.

За първите осем месеца на годината в РЗОК са подадени 101 жалби, а в НЗОК – 45. Най-много са оплакванията, свързани с качеството на оказаната медицинска помощ и неправомерно взети суми при лечение в болнични заведения. Най-честите нарушения са несъответствие на договорената по вид и обем и оказаната на практика медицинска помощ и нарушения на установения ред за работа с документи по клинични пътеки.

Нарушенията, констатирани при финансовите проверки, са свързани с неспазване на установения ред за работа с документи, неоснователно заплащане на потребителска такса от пациенти, както и заплащане или доплащане от тях на дейности, които НЗОК покрива напълно. Контролните органи са установили 20% по-голям брой случаи на неоснователно заплащане на потребителска такса от страна на здравноосигурени лица. Това нарушение е установено от 12 РЗОК, като най-много са случаите в София, Пловдив, Плевен, Шумен, Враца и Варна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg