Санкционираха фирма с 542 740 лв. за имитация на подправка

998
Санкционираха фирма с 542 740 лв. за имитация на подправка

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 542 740 лв. на Еуросток ЕООД, София, за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Комисията постанови прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на КЕНДИ ООД, София. Дружеството произвежда и търгува с хранителни стоки и безалкохолни напитки, нискокалорични и диабетични продукти и лекарствени средства.

ЕУРОСТОК има широк предмет на дейност, произвежда и търгува на едро и дребно с хранителни стоки, вкл. супи и подправки.

Производството установи, че от месец април 2008 г. ответното дружество предлага на пазара подправката Delicatina с вид на опаковката, наподобяващ известната марка Picantina, произвеждана от Кенди.

След съпоставяне на елементите от цялостния дизайн и наименованието на продуктите Комисията намира, че приликите са достатъчни, за да заблудят потребителите относно производителя, като остават впечатлението, че се касае за различни варианти на една и съща подправка.

КЗК счита, че ответното дружество е целяло прилика с продуктите Picantina, които отдавна са наложени на пазара, за да улесни реализацията на собствения си продукт.

При определяне размера на санкцията Комисията е взела под внимание продължителността на нарушението, както и съдействието от страна на ответника в хода на производството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg