Със 140 гласа "за" НС прие новата редакция в Закона за чужденците

332
Със 140 гласа "за", 47 "против" и 5 "въздържал се", парламентът прие нова редакция на текста от промените в закона за чужденците, гласувани от Народното събрание на 22 юни и върнати с указ на президента.

Приетото днес изменение предвижда задължение за превозвач, който превозва по въздух до България пътници, при поискване от компетентните органи на Главна дирекция "Гранична полиция" да предоставя до приключване на регистрацията за полета информация за вида и номера на документа за пътуване на пътника; имена, дата на раждане и гражданство на пътника; граничен контролно-пропускателен пункт на влизане в страната, код на транспорта; дата и час на тръгване и пристигане на транспортното средство; общ брой на превозваните пътници за конкретно пътуване и начален пункт на тръгване.

В гласувания на 22 юни текст вместо "пътници" беше записано "чужденци".

Обработването на личните данни на пътниците ще се извършва при спазване на Закона за защита на личните данни и на международните договори, по които България е страна, реши парламентът.

Превозвачът е длъжен да заличи личните данни в срок до 24 часа от пристигането на транспортното средство на територията на България, записаха депутатите.

Компетентните органи на Главна дирекция "Гранична полиция" също трябва да заличат предоставените им лични данни на пътниците в срок до 24 часа от получаването им, освен в случаите, когато те са необходими за упражняване на правомощията им по закон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...