Със 157 гласа “за” НС одобри структурните промени в кабинета

357
Със 157 гласа “за” НС одобри структурните промени в кабинета

Със 157 гласа “за”, 57 “против” и 3 “въздържал се” Народното събрание одобри предложените от министър-председателя Сергей Станишев структурни промени в кабинета, информират от правителството.

Министерството на земеделието и горите се преобразува в Министерство на земеделието и продоволствието, а горският сектор в едномесечен срок трябва да бъде обособен в Държавна агенция по горите.

Парламентът одобри със 152 гласа “за”, 57 “против” и 4 “въздържал се” и персоналните промени в правителството.

За министър на икономиката и енергетиката е одобрен Петър Димитров, а Миглена Тачева положи клетва като министър на правосъдието. След одобрените структурните промени в правителството, министър Нихат Кабил положи клетва като министър на земеделието и продоволствието.

В мотивите си, изложени пред народните представители, министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че в обществото ни винаги е имало силно внимание и чувствителност към проблемите на българската гора. По думите му, тя винаги е била национално достояние и една от запазените марки на страната. Отрасълът се нуждае от преструктуриране и финансова стабилизация, изтъкна премиерът.

Той открои три основни приоритета пред новата структура. Сред тях са осъществяването на контролни функции от страна на държавата, създаването на структури, които да осъществяват стопанска дейност, като държавни предприятия, както и инвестиционно подпомагане на сектора чрез създаването на Фонд „Българска гора”. Тези приоритети, добави премиерът, имат за цел решаването в дългосрочен аспект на структурните и финансовите проблеми на отрасъла. Наред с това, правителството ще запази своите отговорности по отношение на продоволствения баланс на страната, заяви още министър-председателят. Той изрази убеждение, че тези функции на преструктурирането на министерството ще могат да бъдат ефективно реализирани.

Наясно съм, че в новата среда след членството на България в ЕС очакванията са много по-високи, заяви премиерът Сергей Станишев. Според него позитивните плодове вече започват да се появяват и това се случва не толкова бързо, защото всеки резултат изисква усилия и труд на цялата нация. Сигурен съм, че можем да се справим, категоричен бе той.

Предстои обсъждане и анализ на управлението и постигнатите резултати за първите две години от мандата. Дебатите по актуализацията на управленската програма на правителството, в това число основните параметри на Бюджет’2008, ще започнат още в края на този месец, обяви министър-председателят. Той изрази увереност, че от началото на септември т.г. на дискусия ще могат да бъдат представени актуализираните приоритети на управляващата коалиция, за да бъде отговорено на очакванията и да бъдат постигнати целите.

През последните години бе постигнато много за стабилизирането на икономиката на страната, каза още премиерът пред депутатите. Но българската икономика е изправена пред тежки предизвикателства, които са заложени преди много години, добави той. По думите му, тя тепърва трябва да се бори да бъде по-конкурентоспособна, защото една от основните причини за дефицита – и търговския, и този по текущата сметка – е в недостатъчната й конкурентоспособност. Затова са необходими много усилия от избрания министър на икономиката и енергетиката, за да се преодолеят редица проблеми, обобщи министър-председателят и открои някои от най-важните и необходими насоки в бъдещата дейност на министър Петър Димитров.

По отношение работата на министър Миглена Тачева премиерът подчерта, че е необходимо с ускорени темпове да продължи съдебната реформа. Той благодари на Народното събрание и за усилията през последните месеци след членството на страната в ЕС. Според министър-председателя, необходимо е бързо да се структурира постоянно действащ Висш съдебен съвет в нов състав, да се учреди и да заработи независимият инспекторат към съдебната система, както и да продължат реформите в законодателството и в дейността на Министерството на правосъдието. Премиерът пожела успех на новите министри и увери депутатите, че правителството ще се стреми да постигне още повече в диалог с Народното събрание.

За две години се научихме да се чуваме, да се изслушваме взаимно, да постигаме работещи решения, които да движат страната напред и така ще бъде и занапред, заяви в заключение министър-председателят Сергей Станишев в изказването си пред народните представители.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg