Със 7.5% е поскъпнало олиото, поевтинява сиренето и кашкавалът

536
Със 7.5% е поскъпнало олиото, поевтинява сиренето и кашкавалът

От началото на годината се наблюдава трайна тенденция на намаляване на цената на едро на захарта, като намалението към края на февруари, спрямо началото на януари е 4.5%. Това сочат данните Държавната комисия по стоковите бори и тържищата.

През първите два месеца на годината се наблюдава стабилизиране на цената на едро на брашното и в края на февруари то се търгува на стоковите тържища на цена 1.03 лв./кг. Тенденцията на повишаване на цената на олиото, която се наблюдава от лятото на миналата година се запазва и през първите два месеца на 2008 г. Поскъпването за тези месеци е 7.5%.

След леко поскъпване на сиренето в края на миналата година, през първите месеци на тази година цената на сиренето пада, като намалението за периода е 5.4%. През първите месеци на 2008 г. се наблюдава стабилизиране на цената на кашкавала, с лека низходяща тенденция.

През януари и февруари цената на едро на доматите е сравнително стабилна, като стойностите са типични за зимния сезон. След краткотрайно доближаване на цените на българските домати до тези от внос в началото на януари, през следващите седмици българските домати остават по-скъпи от вносните. вижените на кривата на цената на краставиците през първите месеци на годината като цяло има възходяща тенденция, като поскъпването за периода е около 40%.

Анализът на средните за февруари цени на едро спрямо януари показва, че най-голямо поскъпване е регистрирано при цената на оранжерийните краставици (19%).

Увеличение на цените през февруари е отчетено и при олиото, фасула и бананите – 5%. С 3% е поскъпването при цената на ябълките и с 1% е увеличението на цената на кашкавал, пиле, и лимони.

През февруари е регистрирано намаление на цените на яйца - 5%; ориз – 4%; сирене, портокали, и мандарини - 3%. С около 1-2% по-ниски са били цените през февруари, спрямо януари на захар, леща, брашно, кренвирши, картофи и домати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg