САЩ: БГ е в списъка на страните, предизвикващи загриженост

1237
САЩ: БГ е в списъка на страните, предизвикващи загриженост

България е в списъка на "страните, предизвикващи загриженост" за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка, според новия доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол над наркотиците.

България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. В страната се отглежда само канабис, предимно за вътрешния пазар. По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин.

Агенция "Митници" под ръководството на Министерството на финансите заедно със специализирани полицейски служби от Министерството на вътрешните работи, включително Граничната полиция и ГДБОП, се занимават с акции срещу наркотиците. В областта на антинаркотичните операции, съответното звено на ГДБОП се превръща в ефективна организация за борба с престъпността. Както показва спадът в заловените пратки, способността на Агенция "Митници" да се бори с наркотиците е отслабнала тази година поради структурни промени, насочени към борба с контрабандата вместо борба с наркотиците. Българското правителство показа политическа воля за борба с организираната престъпност и започна разследване по множество важни случаи.

България е изправена пред няколко значителни предизвикателства в областта на борбата с наркотиците и свързаните с тях престъпления. Въпреки че има известни доказателства, че трафикантите заобикалят България по алтернативни маршрути, българската стратегическа географска позиция на транзитните пътища за хероина я правят уязвима за международни трафикантски организации, внасящи наркотици в ЕС. Те са добре обучени, финансирани и са се вкоренили в българското общество. България е страна по Конвенцията срещу наркотиците от 1988.

Институционални промени

През 2010 парламентът на България е приел промени в наказателно-процесуалния кодекс, които подобряват способността на службите да събират информация и да осъждат високопоставени наркотрафиканти. Те осигуряват повече защита на свидетелите и позволяват на съдиите да назначават резервен защитник, ако адвокатът отсъства без уважителна причина - популярна тактика в случаите с организирана престъпност. Приети са и други законови и институционални промени. През годината притеснения предизвиква само приоритизацията на борбата с контрабандата, несвързана с наркотиците. Загубата на автономност на антинаркотичните звена е довела до по-нисък процент на заловени пратки.

Намаляване на доставките

Значителните арести и конфискации са извършени в България и чужбина поради усилията на българските служби за борба с престъпността. Специално се отбелязва залавянето на 21 тона прекурсори за синтетични наркотици. Около 110 кг хероин са конфискувани извън България вследствие на дейността на българските служби, а ГДБОП е помогнал и за конфискуването на 223 кг кокаин. Има напредък и в залавянето на ръководители на престъпни групировки. Като цяло обаче общото количество заловени наркотици е спаднало, но според българските служби това се дължи и на намирането на алтернативни канали поради затягането на мерките за сигурност преди влизането на България в шенгенското пространство. Според България афганистанският хероин достига до ЕС през Румъния.

Единственият наркотик местно производство е канабисът, малка част от който се изнася за Гърция. Синтетичните наркотици са се изнесли за Сърбия, Източна Турция, Сирия, Ливан и Армения, за да са по-близо до потребителите и да се намали риска при пресичането на границата. Въпреки това има данни, че в България се произвеждат амфетамини и метамфетамини в домашни условия. Българското членство в ЕС прави страната желана цел за организациите, занимаващи се с наркотрафик, които искат да достигнат западноевропейските пазари.

В страната се внасят и нови наркотици, които обикновено се доставят като безвредни субстанции от Китай. Те са евтини и лесно се продават в страната, защото технически все още не са в списъка със забранени субстанции, поради което са законни. Има планове за улесняване на добавянето на субстанции към забранения списък, за да се избегне дългият процес.

Намаляване на търсенето и лечение на пристрастените

Най-широко разпространена е марихуаната, но нараства тенденцията за използване на няколко субстанции. Статистика за Националния център по наркоманиите показват, че близо една трета от гимназистите и 35,2 % от студентите са пробвали наркотици поне веднъж. В здравната система е предвидено лечение на хероиновата зависимост с метадон.

В страната има 30 клиники, които предлагат програми по заместване, с капацитет за 5560 пациенти и 15 клиники, които приемат пациенти за хоспитализация, с капацитет за лечение на до 2000 наркомани и алкохолици. Никоя от тях няма отделно крило за непълнолетни. Съществуват и 7 програми за социална рехабилитация, 26 регионални съвета и 22 информационни центъра за борба с наркотичната зависимост. Информационните центрове, на издръжка на местната власт, не получават достатъчно финансиране, се отбелязва в доклада.

Съществуват и планове за подобряване на базата данни за използвалите програми за лечение, които ще гарантират по-добра защита на личните им данни.

Корупцията

Корупцията остава сериозен проблем в съдебната власт и полицията. Въпреки някои реформи, съдът и прокуратурата постоянно получават ниска оценка на общественото доверие. Като правителствена политика, България не улеснява или окуражава нелегалното производство или трафик на наркотици и психотропни вещества, или прането на нелегални приходи. Въпреки, че няма доказателства, че високопоставени български представители са замесени в тези дейности, няколко бивши български правителствени ръководители са обвинявани в корупция или вземане на подкупи, включващи организирани престъпни групи, много от които са замесени в тези дейности.

Много НПО твърдят, че организираната престъпност има контакти в полицията, от които получава информация, а корумпираните се преместват или уволняват, вместо да се разследват, като се използват пропуските в законодателството.

Национални цели, двустранно сътрудничество, инициативи на САЩ

Операциите на агенцията за борба с наркотиците за България се координират от генералното консулство в Истанбул. Агенцията се стреми на първо място да се провеждат съвместни международни разследвания с колегите им от МВР, като се осигурява техническа и правна помощ, както и обучение за борбата с наркотиците. Посолството на САЩ също осигурява екипировка и обучение на общите екипи с цел да се повиши ефективността им.

Изводи:

Българското правителство е показало политическа воля за борба с организираните престъпни групировки и е започнало множество дела срещу високопоставени фигури от престъпния свят. Правителството на САЩ ще продължи активно да подкрепя българските усилия за засилване на законодателството за отнемане на имущество, придобито чрез престъпна дейност, както и антикорупционните закони.

Проявата на България като международно уважаван партньор в борбата с престъпността и готовността й да участва в и ръководи многостранни международни разследвания е значително постижение. Напредъкът в тази посока доведе до значителни конфискации и арести както в България, така и в региона.

Необходим е по-ефективен надзор на полицията и съдебната власт, за да се гарантира, че виновните в компрометирането на разследвания на свой ред се разследват и изправят пред съда. Възстановяването на фокуса на Агенция "Митници" за борба с наркотиците ще подобри българските усилия за борба с наркотиците. България би имала и значителна полза от инвестиции в модерна екипировка за антинаркотичните звена, заключава годишният доклад на Държавния департамент.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg