САЩ: БГ остава транзитна страна за трафик на дрога

376
САЩ: БГ остава транзитна страна за трафик на дрога

България продължава да бъде предимно транзитна страна за трафик на хероин и кокаин. Канабисът е бил най-използваният наркотик в страната, следван от синтетичните наркотици. Употребата на хероин е останала непроменена през годината, като според данни на експертите употребяващите хероин през 2009 г. са били между 20 000 и 30 000, показва доклад на Държавния департамент на САЩ.

Употребата на кокаин, използван главно от по-заможните, продължава да нараства. Въпреки че според неправителствени организации и международни наблюдатели е постигнат успех в намаляването на произвежданите в страната синтетични наркотици, България продължава да бъде източник на производство на някои синтетични наркотици, включително на амфетамини, които се произвеждат за вътрешния пазар и се изнасят в Турция и за Арабския полуостров, се казва в доклада на Държавния департамент.

Новото правителство, дошло на власт през юли, увеличи усилията за справяне с организираната престъпност и наркотрафика, отбелязва докладът. Новият ръководител на митниците извърши реформи, включително освободи 104 неквалифицирани или корумпирани служители. От юли до октомври 2009 г. митническите служители са заловили 860 кг наркотици спрямо 169 кг, иззети от януари до юни или увеличение с 408%, посочва Държавният департамент.

През октомври новото правителство създаде съвместни органи за борба с корупцията и организираната престъпност, които да разследват високопоставени членове на организираната престъпност, включително известни наркотрафиканти.

Въпреки напредъка в реформирането на агенциите, отговорни за прилагането на законите, и предложените нови закони, липсата на финанси, недоброто оборудване, продължаващата корупция и крайно формалистичните съдебни процедури продължават да спъват усилията за справяне с наркотиците, посочва докладът.

Новото правителство предложи поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, целящи опростяване на събирането на доказателства, ускоряване на съдебния процес и затваряне на "вратичките" в законите. Новото българско правителство прие през ноември нова петгодишна национална стратегия за борба с наркотиците (2009-2013).

Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които в момента се разискват в парламента, ще улеснят събирането на доказателства, ще ускорят съдебния процес и ще затворят "вратичките" в законите, които досега са били използвани от фигури на организираната престъпност, за да не бъдат осъдени.

Освен това новото правителство приема законодателство, целящо затягане на правилата за конфискуване на имущество, което би отнело възможността на наркобароните да прехвърлят имущество на членове на семейството си или на съдружници, за да не бъде иззето.

Агенция "Митници", която се намира под ръководството на министерството на финансите и министерството на вътрешните работи, както и редица специализирани полицейски служби в министерството на вътрешните работи като Гранична полиция, Национална полиция и Генерална дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) се борят срещу наркотрафика.

През ноември парламентът прие важен закон за реформиране на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), изясняваща нейната роля за прилагане на закона по отношение на министерството на вътрешните работи. Законът широко се възприема като стъпка в правилната посока, тъй като изяснява ролята и отговорността на съответните агенции. Органите, отговарящи за прилагането на закона, като цяло продължиха да залавят наркотици, въпреки значителния спад през първата половина на годината.

През 2009 г. полицията е иззела 218 кг хероин, 1,1 кг кокаин, 253 кг амфетамини, 6635 таблетки екстази, 40 кг марихуана и 9881 кг канабис. От януари до ноември агенция "Митници" е иззела 719 кг хероин, 234 кг кокаин, 23 кг екстази, 5 кг марихуана, 44 кг хашиш и 588 таблетки психотропни вещества, посочва Държавният департамент. Българските власти обмениха информация и проведоха съвместни операции с международни агенции.

Полицията и прокуратурата също работиха с чуждестранните си колеги за събирането на доказателства за използването от български граждани на офшорни корпорации и банкови сметки за пране на пари с цел прикриване на доходи от наркотици.

Българската Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (независима агенция) повдигна обвинения по българските закони срещу американски трафикант на хероин, осъден от федерален съд в Маями, като използва осъдителната му присъда, за да предприеме действия срещу недвижимото му имущество в България. От януари до юни са извършени 1453 разследвания, заведени са 1042 дела и са издадени 872 осъдителни присъди за престъпления, свързани с наркотици.

Корупцията остава сериозен проблем в областта на прилагането на закона и в съдебната система, отбелязва докладът на Държавния департамент. Въпреки извършването на някои реформи, съдебната система като цяло (прокурори и съдии) продължават да се ползват със слабо доверие, показват изследванията на общественото мнение.

От гледна точка на правителствена политика България не окуражава и не улеснява нелегалното производство или разпространение на наркотици и на психотропни вещества или на други субстанции или прането на пари от незаконни наркосделки.

Освен това няма никакви доказателства, че високопоставени български представители са участвали в подобни дейности, завършва докладът.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg