САЩ и България с червен телефон?

846
САЩ и България с червен телефон?

„Обама добре познава България. По темите, по които говорихме, показа, че познава нещата от региона в детайли", каза прмиерът Бойко Борисов след първата си среща с американският президент Барак Обама.

Червени телефон

При изпращането президентът Барак Обама е поръчал на сътрудниците си - по всички тези теми да има директна телефонна комуникация. „И по всички тези теми да продължим диалога, тъй като за този регион той иска да чува нашите съвети и мнения, тъй като ние сме там и го познаваме много добре. Следващите месеци ще покажат дали сме създали личен контакт или не", каза Бойко Борисов.

Държавният глава на САЩ е благодарил за решението на България да приеме затворник от Гуантанамо, каза министър-председателят пред журналисти, съобщава агенция Фокус.

Борисов: Какво следва, ако в Афганистан НАТО изгуби войната, както Съветският съюз?

Борисов: Какво следва, ако в Афганистан НАТО изгуби войната, както Съветският съюз?

Какво следва за общата сигурност, ако в Афганистан НАТО изгуби войната по същия начин, както Съветският съюз, и се изтегли оттам - този въпрос е бил поставен на срещата на държавните ръководители. След края на срещата пред български журналисти министър-председателят Бойко Борисов коментира - за Афганистан тревогата на всички е, че след като Съветският съюз загуби войната, вече години наред гинат войници на НАТО от всички държави. Резултат не се вижда. Общото мнение е, че „трябва да се строи инфраструктура, болници, училища".

На въпрос на журналисти дали това означава, че страната ни ще изпрати още военни, Борисов отговори: „Да бъдат изпратени инструктори за полиция и армия, а не само войници. За да може, когато си тръгнат войските на НАТО, местното самоуправление да е факт. Има горчив опит с Ирак. Много са проблемите, всяка една държава участва, всички ние декларирахме солидарност, че участваме там - но аз зададох този въпрос - докога това ще го правим? Години наред - 5 - 10 - 20? Местното население усеща ли, че има шанс да се подобри положението след войната или чака просто тя да свърши. И както си замина Съветският съюз, да си замине и НАТО. Това са теми, по които всички с пълен консенсус се съгласиха", каза Борисов. По думите му - всички разбираме, че там войната ще продължи и трябва да бъдат изпратени повече хора

Борисов: Българските централи нямат никаква защита

Ако се говори изобщо за Противоракетна отбрана, то ние трябва да сме активната страна, каза министър-председателят. В момента България, включително и централите ни, нямат никаква защита - каза Борисов. „Не знам дали знаете, хубаво е да не знаете. Но ние нямаме възможност в момента да реагираме. В тази посока ще вървят разговори, които много ясно и точно ще бъдат формулирани - че това е елемент на НАТО и ако тази система бъде внедрена, ще пази глобално цяла Европа" - каза Борисов.

„Иран вече произвежда и има 20 % обогатен уран, който става за ядрено оръжие; оказва да пусне проверки. В целия свят вече има единно мнение, което става все по-консолидирано - че това ще продължи като темп и като стратегия - да произведат ядрено оръжие. Ракетите, които вече имат, могат да достигат България.

За разлика от популистите в България, които, като се каже Противоракетна отбрана, си представят - оръжие за нападение, то е точно обратното: НАТО трябва да съумее да защити териториите на всички свои членки, за да бъдем защитени и ние. Ако продължат с този темп, ако сега ракетите им летят на 1200 километра, могат да направят на по-голямо разстояние. Както президентът Обама каза - надпреварата в това въоръжаване вече е явна. Ние трябва да мислим за следващите години" - каза Борисов. Коментирано е било и втърдяването на санкциите спрямо Иран. „В тази посока президентът Обама каза, че с президента Медведев имат съгласие по доста теми", каза Борисов.

Той подчерта обаче, че това са теми, които не са поставени на дневен ред официално за България. „В момента, в който бъдат официално поставени, ще ги внесем в парламента и ще проведем дебата, както трябва, мотивирано, защо и как трябва да бъде поставена тази отбрана" - каза той.

По думите му - светът в момента усеща един проблем - глобален, геостратегически и мисли как да се защити от него. Щом витае това напрежение, то във всички случаи ще следват някакви действия.

В чешката столица Прага в четвъртък вечерта се проведе среща между американския президент Барак Обама и 11 държавни и правителствени ръководители от Източна и Централна Европа. На нея присъства и българският премиер Бойко Борисов. Сред основните теми на разговорите са били въпросите за сигурността, ПРО, конфликтните точки в света и др. В лицето на САЩ България има надежден партньор - това е уверил американският президент Барак Обама българския министър-председател.

Представителите на 11-те държави от Източна и Централна Европа, присъствали на срещата с американския президент Барак Обама, са имали предварително зададени теми, по които са докладвали. След това по темите е имало дискусия. Българският премиер е говорил за Иран, Ирак и Противоракетната отбрана (ПРО).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg