САЩ поставя въпроса за сигурността на електроснабдяването на балканите

366
САЩ поставя въпроса за сигурността на електроснабдяването на балканите

От Департамента по енергетика на САЩ се ангажираха да поставят въпроса за сигурността на електроснабдяването на Балканския полуостров и възможностите за въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" пред комисаря по енергетика Анрис Пиебалгс.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров със зам.-секретаря по енергетика г-жа Карен Харбарт. В Департамента по енергетика на САЩ бяха обсъдени освен проблемите в доставката на електроенергия в Югоизточна Европа след предсрочното затваряне на блоковете 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй и развитието на ядрената енергетика, енергийната ефективност, диверсификацията на енергийните доставки, либерализацията на енергийните пазари, информират от Министерството на икономиката.

Приоритетите на американския енергиен сектор бяха обсъдени на среща с представители на Edison Electric Institute (ЕЕI), водеща неправителствена асоциация, която предложи български енергийни фирми да станат членове на института.

Перспективите пред българската икономика и възможностите за сътрудничество с американския бизнес бяха в центъра на разговорите с г-н Франк Левин, зам.секретар по търговията в Департамента по търговия и г-жа Телма Аски, директор на Американската агенция за търговия и развитие(USTDA).Министър Овчаров предостави на г-жа Аски информация за проекти в областта на инфраструктурата и транспорта, в които USTDA би могла да участва.

Представителите на СБ информираха българската делегация за своето предложение за създаване на механизъм за дългосрочно, устойчиво финансиране на инвестиционни проекти, свързани с опазване на околната среда и изпълнение на екологичните ангажименти на Република България. В разговорите с г-н Шигео Катсу, вицепрезидент на Световната банка, отговарящ за регион „Европа и Централан Азия", бе отчетено доброто сътрудничеството между банката и българската страна.

Министър Овчаров представи плановете за модернизация на българската армия и възможностите, които дават офсетните споразумения пред представители на компанията Boeing, както и интереса на Bulgaria Air за закупуване на самолети от американската компания. Разговорите и по двете теми ще продължат скоро в София.

Председателят на Българската агенция за експортно застраховане, проведе среща с изпълнителния директор на Multilateral Investment Guarantee Agency г-жа Йококо Омура. Двете страни обсъдиха възможностите за съвместно застраховане на инвестиционни проекти. Г-н Карадочев се срещна и с представители на Ексимбанк, с които договориха съвместно застраховане на финансови рискове и обмяна на финансова и правна информация между двете институции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg