Състоянието и развитието на пазара на финансовите услуги в ЕС обсъдиха в МФ

573
Въпроси, свързани със състоянието и развитието на пазара на финансовите услуги в Европейския съюз, както и в Република България като държава членка бяха обсъдени в Министерството на финансите на среща между Пламен Орешарски и еврокомисаря по вътрешния пазар Чарли Маккрийви.

През м. юни Народното събрание предстои да приеме Закона за пазарите на финансови инструменти, чрез който ще се транспонира в националното законодателство Директивата за пазара на финансови инструменти. Тя е от основно значение за тази област, като целта й е да допринесе за укрепването и развитието на пазара на финансовите инструменти.

Приемането на Директивата ще осигури високо ниво на защита на инвеститорите чрез изисквания за лицензиране за широк спектър от услуги и дейности, задължения за прозрачност и предоставяне на информация на инвеститорите, изпълнение на поръчки от клиенти по най-изгодния за тях начин, изисквания за третиране на конфликт на интереси и др.

На срещата се отчете обстоятелството, че България е една от малкото държави-членки, които са на път да приключат този процес, който е обсъждан със заинтересованите страни. Подчерта се значението, което Европейският съюз отдава на услугите, в това число и на финансовите услуги, като един от основните двигатели на икономическия растеж в Общността.

Комисар Маккрийви запозна българската страна с някои от по-важните инициативи на Европейската комисия, насочени към развитието на конкуренцията в сферата на финансовите услуги на дребно, целящи понижаването на цените, повишаването на качеството на услугите и защита на интересите на клиентите. Министър Орешарски изтъкна, че българската страна подкрепя действията на комисията в тази област, от които страната като държава членка и българските граждани като крайни потребители на финансови услуги ще извлекат предимства и ползи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg