Съветът по киберсигурност започва работа след Нова година

1549
Съветът по киберсигурност започва работа след Нова година

© Pixabay

Скоро предстои да бъде сформиран Националният съвет по киберсигурност. Първото му заседание ще бъде насрочено след Нова година, а следващата седмица ще бъде внесен и правилникът за работата на съвета.

Това съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Мариана Николова по време на кръглата маса на тема „Публично-частно партньорство в сферата на киберсигурността: Инвестиционни политики“, която се проведе днес в София.

Николова съобщи, че комисар Явор Колев, който оглавява отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, ще изпълнява ролята на национален координатор по киберсигурността.

По темата за публично-частното партньорство и привличането на IT компаниите в защитата на държавните информационни системи, Николова подчерта, че критичната инфраструктура, включително и тази на Националната агенция за приходите, е част от националната сигурност, поради което регулацията е строго определена в нормативната база.


"Аз провеждам изключително много срещи с бизнеса, включително и с представители на IT сектора. В момента имаме и писмени предложения, които ще бъдат обсъдени в рамките на Съвета по киберсигурност", каза още вицепремиерът.

На клъглата маса, посветена на киберсигурността, участва и генералният секретар на Европейската организация по киберсигурност (ECSO) Луиджи Ребуфи.

ECSO е частният партньор на Европейската комисия при прилагането на договорното публично-частно партньорство в сферата на киберсигурността.

Организацията обединява различни европейски заинтересовани страни в киберсигурността в държавите-членки на ЕС, а основната ѝ цел е да развива конкурентна европейска екосистема за киберсигурност и да допринесе за развитието на европейската цифрова автономия.

"Ние не сме лоби и нямаме за цел да подкрепяме една или друга индустрия. Целта ни е да привличаме частни инвестиции в сектор киберсигурност, тъй като по този показател Европа изостава от много държави по света. В САЩ само частните инвестиционни фондове са реализирали проекти на стойност над 4 милиарда долара, докато в ЕС сумата е десет пъти по-ниска", заяви Ребуфи.

По думите му една от основните задачи на Европейската организация по киберсигурност е да идентифицира нуждите на отдделните икономически сектори и да им помага да обменят информация за киберзаплахите помежду си.

"Оказваме подкрепа на малките и средните предприятия, както и на регионите. Местните власти също искат да участват в този процес, да споделят добри практики в областта на дигиталната сигурност", каза генералният секретар на ECSO.

Според него едно от най-важните неща е европейските граждани да бъдат убедени, че инвестициите в тази област имат смисъл и водят до реални икономически ползи.

"В бъдеще вероятно регулациите ще се увеличат, но това няма да попречи на развитието на иновациите. В Брюксел се шегуват, че ако в авиацията нивото на регулациите беше същото, каквото е в киберсигурността, щяха да падат по десетина самолета на ден", заяви Ребуфи.

Той обаче беше категоричен, че публичните средства никога не са достатъчни и затова е изключително важно държавата и частния сектор да си партнират в ключовите инвестиционни проекти. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg