Съвкупното богатство на домакинствата у нас е 138 млрд. лв.

3378
Съвкупното богатство на домакинствата у нас е 138 млрд. лв.

Финансовото богатство на населението възлиза на 41 млрд. лв. (56% от БВП) към средата на 2011 г., нараствайки с 11% годишно, се видя от доклад на Индъстри Уоч, представен от Асенка Христова по време на семинар на тема "Финансова стабилност в условията на криза".

Нарастването на финансовото богатство спрямо предходната година се дължи основно на увеличението на банковите депозити (с 2.9 млрд. лв.) и на покачването на нетните активи в пенсионни дружества (с 830 млн. лв.). Задлъжнялостта към финансови институции спада с 3% годишно. Най-осезаемо се свива дълга към лизинговите дружества (с 20% годишно), докато задлъжнялостта към банковата система се понижава с 1% годишно.

Нетното финансово богатство, отчитащо дълга, възлиза на 29 млрд. лв. (40% от БВП), като нараства с 25% годишно.

Най-ликвидните финансови активи – банковите депозити и парите в брой – представляват съответно 69% и 17% от финансовите активи на населението. Друго голямо перо в баланса на домакинствата са спестяванията в частни пенсионни фондове, формиращи общо 10% от финансовото богатство.

Българските домакинства държат 86% от своите спестявания под формата на пари в брой и банкови депозити, което отразява по-ниската финансова култура на българите и по-консервативното отношение към риска.

Въпреки съществения растеж през последните няколко години, вложенията на домакинствата в пенсионни, взаимни и животозастрахователни фондове в България са едва 13% от финансовите активи при 33% в Eврозоната.

Колкото по-висок е доходът на домакинствата, толкова по-голяма е склонността за инвестиции в рискови активи, посочи Асенка Христова.

Темпът на растеж на банковите вложения на домакинствата остава относително постоянен през последните три години – около 12% на годишна база. През 2010 и 2011 г. домакинствата са получили доход от лихви по банковите депозити в размер на около 1.2 млрд. лева.

Ефективната лихва по банковите депозити дотигна най-висока стойност през 2009 г. – близо 5% годишно и оттогава плавно се понижава – до 4.1% годишно към края на септември 2011 г.

Депозитите в размер до 5 хил. лева формират 17%, а влоговете над 200 хил. лева – 11% от всички депозити на домакинствата.

Съвкупното (финансово и жилищно) богатство на домакинствата достига 138 млрд. лв. към средата на 2011 г. Свиването на съвкупното богатство спрямо предкризисния период се дължи изцяло на понижението на цените на жилищата в страната, вследствие на което стойността на градските жилища намалява с 45 млрд. лв. в сравнение с пиковата 2008 г.

С 8000 евро България е най-бедната страна в ЕС според показателя богатство на човек от населението.

Отчасти и поради поскъпването на швейцарския франк, швейцарците са най-заможните домакинства в света. Българите имат по-голямо богатство на човек от населението от гражданите на Македония, Русия, Сърбия, Албания, Беларус, Босна.

Графики: Индъстри Уоч

Автор: Павлин Петков

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Zabrina
# 0
08:12 | 20 December 2011
I hate my life but at least this makes it baerbale.
Статистиката
# 1
23:11 | 20 November 2011
Статистиката показва, че българите обичат свинско със зеле, като 5% хапват месето, а 95% зелето, а и така е с влоговете 5% и 100 семейства притежават 95%!
krammer
# 2
21:11 | 20 November 2011
къде са ми 8000-те хиляди евро
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...