Създава се по-добра бизнес среда при добива на подземни богатства

445
Създава се по-добра бизнес среда при добива на подземни богатства

Определят се максимални срокове при провеждане на процедурите за предоставяне на разрешения за търсене и проучване и за отдаването на концесия Министерският съвет прие предложения за промени в Закона за подземните богатства. С тях се подобряват процедурите за администриране на дейностите за търсенето, проучването и добива на подземни богатства като се регламентират конкретни срокове за провеждане на различните етапи от процедурата, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин, който е ръководител на междуведомствената работна група подготвила предлаганите изменения в нормативната уредба.

Целта е създаването на по-добра бизнес среда в сектора, справедливо разпределение на ползите от концесията за добив между държавата и общините и концесионерите; финансово обезпечаване на дейностите по закриване, ликвидация, рекултивация, управление на минните отпадъци по време и след прекратяване на дейностите по търсене, проучване и добив и т. н. С промените в нормативната уредба се въвеждат принципите за публичност и прозрачност, за свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на стопанските субекти при търсенето, проучването и добива на подземните богатства; подобряване на механизмите за финансово обезпечаване на дейностите, свързани с опазване и възстановяване на околната среда; въвеждане на единен подход при провеждане на процедурите и договаряне на условията по концесионния договор между страните; по-добро регламентиране на процесите със земеползването и т. н.

В законодателството се транспонира Директива 2006/21/ЕО за управление на минните отпадъци от проучването, добива и първичната преработка на подземните богатства.

Вицепремиерът Калфин съобщи, че по предложение на Минно-геоложката камара всички процедури ще бъдат публикувани в Интернет. По този начин ще се знае за всяка една на какъв етап се намира в момента и как се развива в бъдеще. Това е една от много силните мерки за пресичане на всякакви опити за корупция и нерегламентирани практики, подчерта още той.

Разрешенията за търсене и проучване на подземните богатства ще се предоставят чрез конкурс, търг или по право на заявител, когато той е единствен кандидат след изтичане на 1-месечен срок от публикуване на съобщението в Държавен вестник и интернет страницата на съответното ведомство. Концесията за добив ще се сключва след конкурс, търг, по право на титуляр на разрешение за търсене и проучване, регистрирал търговско откритие, или на дружеството във връзка с приватизационна сделка.

Конкурсът е задължителен при даването на разрешения за търсене и проучване на нефт и газ, подземни богатства в континенталния шелф и в изключителна икономическа зона, за непредоставени площи с установени открития, заведени в регистъра на откритията и др.

С измененията в закона се оптимизират процедурите за издаване на разрешения за търсене и/или проучване и предоставяне на концесия за добив на подземни богатства чрез регламентиране на конкретни срокове за провеждане на различни етапи от процедурата – търсене, проучване, регистрация на геоложко и търговско откритие, стартиране на процедурата за концесиониране. Конкретизирани са условията към кандидатите за титуляри на разрешения, които съответстват на тези за концесионерите.

Определени са нови максимални срокове за търсене и проучване по конкретни групи подземни богатства и максимални размери на предоставяните площи. За нефт и природен газ срокът ще бъде до 5 г.; за метални, неметални полезни изкопаеми и твърди горива – 3 г.; за скално-облицовъчни материали и минни отпадъци – 2 г.; за строителни материали – 1 г. Досега срокът за търсене и проучване на всички видове подземни богатства бе до 3 години.

С промените в закона се въвежда статутът на т. нар. „подземни богатства с установени находища”, проучени с държавни средства и заведени в Националния баланс на запасите и ресурсите. Запазва се статутът на държавна собственост върху остатъчните запаси и ресурси след техническата ликвидация на миннодобивните обекти с оглед дългосрочната политика на държавата върху неоползотворения ресурс от подземното богатство. Правата за проучване и за добив на „подземни богатства с установени находища” ще се предоставят чрез състезателна тръжна процедура.

Законопроектът е обсъждан с представители на браншовите организации – Българска минно-геоложка камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg