Създаването на Български енергиен холдинг не представлява концентрация на стопанска дейност

705
Създаването на Български енергиен холдинг не представлява концентрация на стопанска дейност

Комисията за защита на конкуренцията постанови, че създаването на Български енергиен холдинг, с цел участие в капитала и/или управлението на“Булгаргаз–Холдинг”ЕАД, “НЕК”ЕАД, “АЕЦ Козлодуй”ЕАД, “ТЕЦ Марица Изток-2”ЕАД и “Мини Марица Изток”ЕАД, не представлява концентрация на стопанска дейност и не попада в обхвата на чл.21, ал.1 от ЗЗК.

В уведмлението до КЗК е посочено, че отделните предприятия ще запазят независимостта си и след учредяването, а Българският енергиен холдинг няма да извършва собствена производствена или търговска дейност.

Всяко едно от дружествата ще запази възможността да определя самостоятелно пазарното си поведение, самостоятелно ще развива и въвежда оперативни стратегии за посрещане финансовите цели, поставени от холдинга, ще запази издадените индивидуални лицензии и предмет на дейност за лицензираните компании и ще продължава да бъде самостоятелна и независима от другите и от БЕХ икономически единици.

След като извърши необходимия анализ, Комисията установи, че нотифицираната операция не е концентрация на стопанска дейност, а представлява вътрешно преструктуриране на държавни предприятия.

КЗК постанови предварително изпълнение на решението си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg