Създават държавен рисков фонд за внедряване на иновации през есента

597
След местните избори ще бъде създаден държавен рисков фонд, с който ще се финансира внедряване на иновации. Това съобщи днес в курорта "Св. Константин и Елена" по време на форум за иновациите и възобновяемите ресурси д-р Николай Недков - ръководител на Асоциацията за развитие на стопанство и културата. По думите му създаването на този фонд ще позволи всяко откритие, направено в България и преминало през съответната процедура, да получи финансиране и да бъде внедрено.

Във фонда средства ще постъпват както от български, така и от чужди компании. Според Недков държавата ще участва с около 10 процента от стойността за всеки проект. Предложението за създаването на фонда е на асоциацията за развитие на стопанство и културата. По думите на Недков чрез фонда държавата ще оказва подкрепа за създаването на прототипи.

Недков коментира още, че България е на едно от първите места в света по открития в областта на възобновяемите ресурси. Само преди две седмици в завод в Силистра е започнало производството на френолова оптика, която пречупва слънчевата радиация и я превръща в топлинна и електрическа енергия. Ние имаме матрицата, откритието е българско, а капацитетът на завода позволява производството на 1000-1200 модула за преобразуване на слънчевата енергия, каза Недков. Големината на един модул е между 30 и 50 квадратни метра.

1200 модула във всеки един момент осигуряват 8-10 мегавата електроенергия или 80 мегавата топлинна енергия. Продажната цена на електроенергията, произведена от модулите е 4 стотинки, а на топлинната енергия - до 2 стотинки. По думите на Недков за задоволяване на конкретни нужди на страната от електрическа и топлоенергия е необходим завод, който да произвежда около 200 000 модула годишно. За изцяло задоволяване на нуждите пък са необходими около 2 милиона модула, които могат да бъдат изработени за десетина години от предприятие с подобен капацитет.

Ако те бъдат изработени и внедрени България няма да има нужда от АЕЦ или други централи, смята Недков. Той посочи, че към момента към технологията има проявен интерес от чужди и български фирми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg