Създават клъстър за производство на мед и пчелни продукти

890
Създават клъстър за производство на мед и пчелни продукти

В добруджанската община Крушари има възможност да бъде изграден клъстър за производство на мед и пчелни продукти. Това се посочва в стратегия за насърчаване на инвестициите в региона до 2013 година, разработена от "КАНТОР мениджмънт консултанти"-ЕАД и сдружение "Български икономически форум".

Пчеларството бележи бързи темпове на растеж в общината през последните години, като вече са регистрирани близо 2 400 пчелни семейства. Възможностите за възпроизводство при пчелите поощрява голяма част от безработните да се занимават с производство на мед.

Добивът от мед и пчелни продукти в общината е близо два пъти по-висок от средния за страната, отбелязват авторите на проекта.

В региона се увеличават масивите, засети с медоносни култури - рапица, кориандър, бял трън, а слънчогледът традиционно заема големи площи. Така за пчелните семейства се осигурява богата паша, посочват друга благоприятна тенденция авторите на проекта.

Бъдещото обединение на производители може да намери място на пазара с продукти за фармацевтичната и козметичната промишленост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg