Създават мобилни спешни центрове във Враца и Смолян

567
Създават мобилни спешни центрове във Враца и Смолян

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова връчи удостоверения за изпълнение на договори по проект "Преструктуриране на пилотни многопрофилни болници и развитие на спешната медицинска помощ" по програма ФАР.

Мобилни центрове, които ще могат да предоставят спешна медицинска помощ в радиус от сто километра на хора от отдалечени райони, хора с увреждания и ромско население, ще функционират към болниците във Враца и Смолян.

Общата стойност на проекта е 4.4 млн. евро, от които 1.1 млн. евро са национално съфинансиране.

Сключени са 12 договора на обща стойност 4 398 686,44 евро, което е 99.97% усвояемост на средствата. Това е добър знак за усвояване на евросредствата в първата година на членството на България в ЕС, заяви министър Масларова.

Дейностите по проекта включват ремонтни дейности в многопрофилните болници във Враца и Смолян, както и доставка на оборудване за образна диагностика, хирургическо и кардиологично оборудване, оборудване за белодробна механична вентилация, за наблюдение и инфузионна терапия, апаратура за кръвен анализ.

Ще бъде доставено най-съвременно оборудване и техника за центровете за спешна медицинска помощ, с цел достъп до медицински услуги на хората, живеещи в отдалечените райони от областните центрове. Срокът за изпълнение на договорите е 8 месеца, като всички дейности трябва да приключат не по-късно от 30 ноември 2008 г.

МТСП администрира по програма ФАР 11 проектни фиша, по които са сключени 464 договора. През 2008 г. предстои сключването на около 400 договора за безвъзмездна помощ, за строителство и за предоставяне на услуги.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg