Създават нац. компания Обществено цифрово радиоразпръскване

782
Създават нац. компания Обществено цифрово радиоразпръскване

Да се създаде Национална компания „Обществено цифрово радиоразпръскване" с основен предмет на дейност осъществяване на електронни съобщения чрез изграждане, поддържане, развиване и експлоатация на електронната съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване на програмите на БНТ и БНР предлагат от Министерски съвет.

Тази тяхна инициатива е в основата на Закона за публичното радиоразпръскване, който МС внесе за разглеждане в две комисии на Народното събрание - по Гражданско общество и медии и по Транспорт и съобщения. Днес депутатите от двете комисии обсъждат текста на законопроекта. Предвидено е компанията да събира възнаграждения от обществените оператори, чиито програми се разпространяват чрез електронната съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване. Органите на управление се предвижда да са министърът на финансите, Управителен съвет и изпълнителен директор, като министърът на финансите сключва договор за управление с всеки от членовете на УС за срок от 5 години.

Удивителното в случая е, че президентът на България назначава с указ членовете на УС и изпълнителния директор. Запитан за мнение депутатът от „Атака" Митко Димитров заяви: „Целта на тази компания е да се създаде паралелна структура на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, която всъщност прави секторната политика у нас и да се уредят с 5-годишен мандат нейните управителни органи.

Изпълнителният директор и УС, назначени с указ на президента имат намерение да упражняват контрол над медийното и ефирно пространство в страната чрез националното покритие на БНТ и БНР". Според Митко Димитров, този вид компании регистрирани по чл. 62 ал. 3 от Търговския закон също така лесно могат да бъдат приватизирани.


Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg