Създават работна група за координация и мониторинг на проекта АЕЦ Белене

484
Създават работна група за координация и мониторинг на проекта АЕЦ Белене

Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров се създава работна група за координация, мониторинг и контрол на техническото, административното и финансовото управление на подготовката и изпълнението на проект „Изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ „Белене" и сключените договори. Заповедта на министъра е подписана на 10.06.2008 г., съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Работната група ще осъществява цялостна координация и контрол на дейностите по подготовка и последващо изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", както и мониторинг на извършената дейност. При осъществяване на задълженията и отговорностите си групата ще получава необходимото съдействие от длъжностните лица в МИЕ и НЕК ЕАД, ангажирани с подготовката и изпълнението на проекта. Работната група ще отчита дейността си с тримесечни доклади, които се представят в Министерство на икономиката и енергетиката и НЕК ЕАД.

В момента тече процедурата за избор на стратегически инвеститор на проекта за АЕЦ „Белене". Миналата седмица НЕК ЕАД подписа договор с „БНП Париба", с което се слага началото на дейностите по структуриране на финансирането на проекта АЕЦ „Белене".

Припомняме, че Европейската комисия даде положително становище за проекта за атомна електроцентрала в Белене в съответствие с изискванията на Договора за Евратом. Мнението на ЕК е, че инвестицията отговаря на изискванията по договора с Европейска общност за атомна енергия. В решението на ЕК за положително становище бе отбелязано, че избраната технология за строежа на АЕЦ „Белене" включва подобрена защита срещу външни опасности, като например земетресения.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...