Създават работна група за координация и мониторинг на проекта АЕЦ Белене

461
Създават работна група за координация и мониторинг на проекта АЕЦ Белене

Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров се създава работна група за координация, мониторинг и контрол на техническото, административното и финансовото управление на подготовката и изпълнението на проект „Изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ „Белене" и сключените договори. Заповедта на министъра е подписана на 10.06.2008 г., съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Работната група ще осъществява цялостна координация и контрол на дейностите по подготовка и последващо изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", както и мониторинг на извършената дейност. При осъществяване на задълженията и отговорностите си групата ще получава необходимото съдействие от длъжностните лица в МИЕ и НЕК ЕАД, ангажирани с подготовката и изпълнението на проекта. Работната група ще отчита дейността си с тримесечни доклади, които се представят в Министерство на икономиката и енергетиката и НЕК ЕАД.

В момента тече процедурата за избор на стратегически инвеститор на проекта за АЕЦ „Белене". Миналата седмица НЕК ЕАД подписа договор с „БНП Париба", с което се слага началото на дейностите по структуриране на финансирането на проекта АЕЦ „Белене".

Припомняме, че Европейската комисия даде положително становище за проекта за атомна електроцентрала в Белене в съответствие с изискванията на Договора за Евратом. Мнението на ЕК е, че инвестицията отговаря на изискванията по договора с Европейска общност за атомна енергия. В решението на ЕК за положително становище бе отбелязано, че избраната технология за строежа на АЕЦ „Белене" включва подобрена защита срещу външни опасности, като например земетресения.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg