Създават Център за обучение на кадри от Югоизточна Европа в София?

348

Жерар Ларше, делегиран министър на заетостта, труда и професионалното включване на младежите, изрази подкрепата на Франция за създаването в София на Център за обучение на кадри от Югоизточна Европа като филиал на центъра в Торино.

Той бе запознат с идеята от министър Емилия Масларова по време на срещата им днес в Париж, информират от пресцентъра на МТСП. Двамата министри обсъдиха възможността за изработването на съвместна програма за обучение на кадри и сътрудничество при усвояването на средства от Европейските фондове.

Министър Масларова покани френски експерти на посещение в София, които да се запознаят с базата на учебния център на МТСП в Кремиковци, където ще се помещава бъдещия център за обучение на кадри от ЮИЕ.

По време на разговорите министър Масларова информира френския си колега, че България няма да прилага преходен период на пазара на труда за страните членки на Европейския съюз. Тя го запозна с данни от социологическо изследване за миграционните нагласи на българите и подчерта извода, че много малко българи искат да напуснат страната си.

В България има трайна тенденция за повишаване коефициента на заетост и намаляване на безработицата, каза министър Масларова. Тя изрази желание за предприемане на съответни стъпки за договаряне на нова двегодишна програма за двустранно сътрудничество в сферата на заетостта и социалната политика.

Министър Жерар Ларше благодари на Масларова, че е подкрепила с подписа си декларацията на министрите от Европейския съюз „Нов устрем за социална Европа”, което е доказателство, че България и Франция подкрепят едни и същи стойности.

Той изрази мнение, че разрешаването на проблема с недекларирания труд ще бъде предмет на бъдещи споразумения. Ларше сподели опита на Франция за съчетаването на професионалната и социална ангажираност на младите хора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg