СБ: Българите пестят от храна и лекарства

1497
СБ: Българите пестят от храна и лекарства

Нов доклад на Световната банка отчита, че Източна Европа и Централна Азия са засегнати от световната криза повече от всеки друг регион на света и посочва България като пример за страна, в която свиването на разходите за основни нужди е тревожно.

България, която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи. За да оцелеят, много от българите е трябвало да намалят разходите си за основни потребности - като храна и медицинско обслужване, отбелязват авторите на доклада.

"При 20% от българските домакинства, засегнати от кризата, е отчетен спад при лекарските посещения, дори когато в семейството е имало болни", казва един от авторите на доклада Мохамед Аджуад.


Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Ето и цифрите: 5.1% в България са изгубили работата си; 15.4% са с намалели доходи, въпреки че работят същия брой часове; 15% са с намалели доходи поради намален брой работни часове.

В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване, като 36% от по-бедното население на България са престанали да купуват предписаните им от лекуващия доктор лекарства.

От по-заможните домакинства само 7% са останали без лекарства. При тях се забелязва и тенденцията за по-лесно намиране на допълнителна работа, докато по-бедните и представителите на малцинствата са на другия полюс.

Друга засегната от кризата и безпаричието сфера е образованието, казват от Световната банка. Все по-малко деца ходят на частни уроци по чужди езици или информатика. Някои родители дори не могат да си позволят да осигурят на децата си всички задължителни учебни помагала. Тези принудителни лишения могат да доведат до по-ниски квалификации и по-мрачно професионално бъдеще за сегашните ученици.

Повечето от анализираните в доклада на Световната банка държави не са променили разходите за образование по време на кризата. България обаче ги е намалила. Те наистина са намалени с процент, по-малък от процента на свиване на БВП, но други критично важни разходи - за здравеопазване, са намалени с процент, по-голям от свиването на БВП.

В крайна сметка нещата изглеждат така: правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е допринесло за утежняване на бремето. При скорошното си посещение в САЩ министър Дянков представи България като фискална отличничка. Според Световната банка обаче ситуацията в страната е тревожна.

Източник: Дойче Веле

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg