СБ: България постига забележителен напредък за дългосрочна стабилност и растеж

428
СБ: България постига забележителен напредък за дългосрочна стабилност и растеж

България се възползва максимално от Стратегията на Световната банка (СБ) за партньорство, като използва проектите и познанията на международната финансова институция за ускоряване на икономическия си растеж. Това е основното заключение от първия годишен преглед на изпълнението на програмата, направен от правителството и екипа на Световната банка. В срещата под ръководството на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров участваха министрите Емилия Масларова, проф. Радослав Гайдарски, заместник-министри, директорът за България, Румъния и Хърватска в Световната банка Ананд Сет, експерти и др.

България постига забележителен напредък за дългосрочна стабилност и устойчив растеж. В резултат на сигурната макроикономическа политика и структурните реформи средният темп на растежа превишава 6% годишно през 2004-2006 г. и в средносрочен аспект ще остава висок.

Международната финансова институция отчита, че през 2007 г. правителството е продължило програмата си за реформи, така че страната да интегрира икономиката си с тази на държавите от Европейския съюз. Изтъква се, че силният икономически растеж е съпроводен със съществени подобрения на пазара на труда. Броят на заетите нараства с над 200 000 души през 2004-2006 г., а безработицата намалява под 7 на сто. Равнището й е под средното на страните от ЕС, подчерта социалният министър Емилия Масларова.

През първата година от изпълнението на Стратегията за партньорство България се съсредоточи върху осъществяването на системи за мониторинг и оценка, насочени към преценяване на разходите и политиките. Очаква се тези нови системи да ускорят конвергенцията с Европейския съюз, тъй като държавите-членки на Общността също преминават към този подход за оценяване на политиките въз основа на резултатите.

Аналитичната работа и проучванията са съществена част от подкрепата на банката. Направените изследвания досега са насочени върху производителността, образованието и регулативните режими. Новите разработки ще обхващат инвестиционния климат, оценяването на бедността и мониторинг на структурната реформа.

Световната банка е трайно ангажирана с продължаване на подкрепата си за дневния ред на България за социално и икономическо развитие чрез внедряване на европейския и глобалния опит и на най-добрите световни практики, каза постоянният представител на банката за България Флориан Фихтл.

Активният кредитен портфейл на финансираните от Световната банка операции у нас имат добро качество при 100% удовлетворителни проекти. Развитието на по-нататъшните операции ще се основава на натрупания опит до този момент.

Портфейлът се състои от девет инвестиционни проекта, които включват и две дарения по линия на Глобалния екологичен фонд (GEF). Общата първоначална сума на заемите е 423.8 млн. долара.

Програмата предвижда всички планирани операции на банката: отпускане на заемни средства, аналитична дейност и техническа помощ – заеми до 300 млн. долара годишно, заедно с извършване на значителна аналитична дейност и консултантски услуги, насочени към приоритетните икономически цели на страната, като подобряване на инвестиционния климат за растеж на частния сектор и насърчаване на заетостта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg