СБ допуска рязко свиване на икономиката ни през 2010

665
СБ допуска рязко свиване на икономиката ни през 2010

Свиването на публичните разходи с 10% няма да е достатъчно за овладяване на бюджетния дефицит в България, показва анализ на Световната банка.

В доклад за политиките, които българското правителство би могло да води, експертите на международната финансова институция съветват да се търсят мерки за компенсиране спада на приходите, като се разшири данъчната основа, за да се компенсира намаляването на осигуровките; да отпаднат различни данъчни облекчения, както и процентите на признатите разходи, които намаляват дължимото от гражданите и бизнеса. В анализа се допуска, че през тази година икономиката ни ще се свие рязко, а растеж ще има едва през 2011 г.

Броят на крайно бедните българи ще нарасне с 14% до края на 2010 г. и ще надхвърли 400 000 души. Според експертите ръководен принцип в социалната политика трябва да бъде защитата на хората, а не на индустрии, фирми и работни места.

Възрастта за пенсиониране трябва да се изравни с тази в Европа и да стане еднаква за мъжете и жените, съветват още те. Продължаващото влошаване на балансите в частния и в публичния сектор би могло да доведе до загуба на доверието в стабилността и на банковата система, и на Валутния борд, коментират специалистите от Световната банка.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg