СБ одобри нова стратегия за партньорство с България

721
СБ одобри нова стратегия за партньорство с България

Съветът на изпълнителните директори на Световна банка одобри вчера новата Стратегия за партньорство с България. В стратегията е очертана рамката на подкрепата, която Групата на Световна банка ще предложи през периода 2011-2013 г. Програмата предвижда едно ново и комплексно партньорство, базирано на търсенето, което се основава на стратегията „Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Новото партньорство ще бъде насочено главно към това България, като страна-членка на ЕС, и нейните институции да съумеят да „отключат" възможно най-много от наличното европейско финансиране и да се възползват по най-добър начин от наличните европейски фондове.

Основната роля на Групата на Световна банка ще бъде свързана с предоставянето на консултантски и аналитични услуги, допълнени от селективно отпускане на заеми за дейности, които не отговарят на изискванията за финансиране по линия на безвъзмездните помощи от ЕС или заемите от европейските институции.

„За Групата на Световна банка е привилегия да продължи партньорството си с България по пътя й напред в рамките на Европейския съюз", каза директорът на Световна банка за Централна Европа и Балтийските държави Питър Харолд.

„България преживя цяло десетилетие на непрестанен икономически растеж, но глобалната финансова криза от 2008-2009 г. оказа сериозно отражение върху страната.

Сега българската икономика е в процес на възстановяване, който се развива добре и очертава положителни перспективи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в съзвучие със стратегията „Европа 2020".

Нашият модел на партньорство ще осигури глобални и регионални знания и добри практики по един целенасочен, отговарящ на нуждите на страната начин. Наред с това ние ще учим от опита на България, за да можем да извлечем поуки, които да предадем на други страни", добави Харолд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg