Сблъсъци между полиция и тютюнопроизводители на Дунав мост

533
Сблъсъци между полиция и тютюнопроизводители на Дунав мост

Полиция и тютюнопроизводители стигнаха до сблъсък при опит да бъде блокиран пътя към Дунав мост. Девет души бяха отведени в районните управления в Русе, осем от тях по-късно бяха освободени. Задържан е само един мъж, който е посегнал на полицай.

Тютюнопроизводителите нямаха разрешение за протест, но до излизането им на пътното платно полицаите само ги наблюдаваха. Те застанаха срещу тях и ги отблъснаха в момента, в който тютюнопроизводителите излязоха на шосето, водещо към гранично-пропускателния пункт Дунав мост. След десет минути платното беше освободено.

До сблъсъка се стигна, след като протестиращите останаха недоволни от срещата си с изпълнителния директор на Фонд "Тютюн" Гюрсел Емин.

"Има ли вариант тези 116 млн. лева да бъдат пропорционално и коректно разпределени върху всички пет сорта басми - да или не?", попитаха протестиращите.

"Има решение на управителния съвет, има решение и на Парламентарната група по земеделие и гори, което е гласувано на 100% от всички народни представители, така че вие си направете сметката дали са разпределени коректно или не", отговори им Емин.

Протестът започна в 10 ч. сутринта, като тютюнопроизводители от Североизточна България се събраха на поляната в близост до граничния пункт, за да изразят недоволството си от неравнопоставеното, според тях, разпределение на премиите от фонд "Тютюн", с което се ощетяват производителите от Северна България.

По-късно тютюнопроизводителите представиха своите искания, свързани с промени в Наредба № 2 на МЗХ и начина на разпределение на премиите за реколта 2009 пред областния управител. Те поискаха и възможно най-скоро среща с министъра на земеделието и храните.

Правителството утвърди размера на паричната премия за произведен тютюн от реколта 2009.

Ще бъдат изплатени общо 116 млн. лева. По думите на министъра на земеделието и храните,  това е максимумът на разрешената от Брюксел помощ. Според схемата, най-много получават ориенталските тютюни, които се произвеждат на ръка и мярката е насочена към дребните производители в Кърджали и Гоцеделчевско.

Така сред недоволните остават производителите на едролистни тютюни, които се произвеждат по промишлен начин. При всички сортове цените на килограм са по-малки, но пък реколтата е повече и изплатените пари ще са повече от минали години.

"Протестите в момента са за това, че те не можаха като четири сортови групи да постигнат консенсус. Аз разговарях преди малко с представители на ориенталските тютюни - те казаха, ако от едната страна днес излизат 500 души, ние утре можем да излезем 50 000", коментира министър Найденов.

Министър Найденов наблегна на факта, че одобрената от кабинета схема е съобразена с препоръката на земеделската комисия в парламента и всички депутати в нея.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg