Сближаването с еврорегионите започва с ремонта на второ- и третокласните пътища

480
Сближаването с еврорегионите започва с ремонта на второ- и третокласните пътища

Следващата година се очаква повече от половината от над 500 км второ- и третокласни пътища в 21 области да бъдат напълно рехабилитирани. Ремонтите ще станат със средства по оперативната програма "Регионално развитие", като парите по операция "Рехабилитация и реконструкция на второ- и третокласни пътища" са на стойност 280 млн. лв..

Вече е възложена подготовката на технически проекти за още 340 км второ- и третокласни пътища. Така фонд "Републиканска пътна инфраструктура" има стопроцентова проектна готовност и възможност да усвои целия бюджет на операцията по програмата на обща стойност 501 млн. лв..

Фондът е избрал изпълнители на ремонтите на първите отсечки. Най-много километри ще бъдат ремонтирани в Южния централен район - 176. В Северозападния район те ще бъдат 67, в Северния централен - 73.6, в Североизточния - 81, в Югоизточния - 52-53, и в Югозападния - 50.

До края на 2015 г. ще бъдат рехабилитирани 1300 км пътища - втори и трети клас, със средства по оперативната програма по приоритетна ос "2" - "Регионална и местна достъпност", която е на стойност 400 млн. евро.

Прогнозите са за ръст 27 на сто на трафика на пътници и товари по рехабилитираните участъци спрямо 2006 г. Годишно се очаква да бъдат икономисани около 208 000 евро от спестено време поради подобряването на пътищата.

По останалите приоритети по данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството най-много средства са предвидени за градско възстановяване и развитие - 839 млн. евро, за устойчиво развитие на туризма - 218 млн. евро, за местно развитие и сътрудничество - 89 млн. евро, за техническа помощ - 54 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg