СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета

844
СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета

СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на второ четене, ако той се запази в сегашния му вид. Партията ще направи предложения за оптимизация на бюджета между първо и второ четене и ако те не не бъдат отразени, СДС най-вероятно няма да подкрепи актуализацията на второ четене. Това стана ясно след редовното заседание на НИС на СДС.

По думите на д-р Цветан Костов, ако проектът за актуализация се запази в този му вид, то той може да превърне икономическата криза в политическа. Д-р Костов бе категоричен, че това не е предупреждение, а очакване. Сините ще настояват поетият от министър Дянков ангажимент за намаляване на бюджета на здравното министерство със 106, вместо със 160 млн. лв., да бъде отразен в закона. Според тях само по този начин ще се избегне драстичното орязване на парите за лекарства, диагностика и лечение. От СДС настояват, че актуализацията на Бюджет 2010 в частта му относно финансиране на здравеопазването е антиреформаторско и силно прокризисно действие.

Друго тяхно искане е, всеки разход за финансови средства в здравеопазването, да бъде съпроводен с предварителен, текущ, и последващ контрол за ефективност. СДС ще иска да стартира и незабавно административната реформа, както и да се премахнат структурите с дублиращи функции. За синята партия увеличението на средства в резерва за непредвидени разходи - с 1.2 млрд. лв, при намаление с 1/4 парите за здраве е приемливо, единствено, ако бъдат ясно вписани конкретните дейности, които ще бъдат финансирани.

След заседанието на НИС на СДС от партията обявиха още, че сега е моментът за реформи в местното самоуправление. Според тях, ако броят на малките общини се намали, ще се реализират големи икономии. "Има много малки общини в България, те не могат да кандидатстват по европоректи", това каза Румен Христов от СДС.

Той обясни, че с окрупняването ще се подобри обслужването на гражданите. Христов не поиска да каже с колко точно да бъдат намалени малките общини, но предложи, че ако те бъдат окрупнени - да бъдат обединени около по-големи административни центрове и това ще е от полза за хората. Според него, ако реформата не се направи сега, ще бъдат загубени още 6 години.

Румен Христов каза още, че според анализите, сякаш най-добре е функционирала държавата по времето околиите. Това предложение на СДС не е било обсъждано с премиера и финансовия министър. От СДС предлагат сега да бъде започнат дебата по него.

От СДС коментираха изявленията на премиера за петролопровода Бургас - Александруполис, като бяха категорични, че "адмирираме решението на министър председателя да спре проекта".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мосю Льоклер
# 0
14:06 | 15 June 2010
Вчера бай Костов казва, че ще подкрепят актуализацията, днес СДС показаха ноктенцата на синьото си недъгаво и изпосталяло от глад лъвче
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg