Седем доклада за дейността на ТЕЦ "Марица изток 2" прати Димитров в прокуратурата

417
Седем доклада за дейността на ТЕЦ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е изпратил в прокуратурата седемте доклада от проверката за цялостната дейност в ТЕЦ „Марица изток 2" ЕАД за периода 2005-2007 г., съобщиха от пресцентъра на министерството. Документите са внесени с молба да се определи правната квалификация на съществуващите нарушения и да установи дали има данни за престъпни нарушения.

Проверката е извършена по заповед на министъра на икономиката и енергетиката от февруари 2008 г. до сега от комисия, ръководена от директора на дирекция „Главен инспекторат" на Министерския съвет. Тя обхваща дейността на Клон „Ремонти"; произведената и продадена електроенергия; количеството и качеството на доставените въглища; ремонтната дейност; движението и управлението на отпадъците, генерирани в централата; финансово-счетоводната дейност на дружеството; избора на изпълнител за защита от валутен риск по заема с Японската банка за международно сътрудничество.

Някои от констатациите са свързани с недостатъчен контрол и неефективно управление на Клон „Ремонти", съхраняване и обработване на оперативните данни за дейността на дружеството по отделни, несвързани помежду си информационни системи, несъответствия в количествата метални отпадъци, които са демонтирани през периода и продадените и наличните на склад в централата, както и в системата за входящ контрол на доставените въглища.

В резултат на проверката инспекторите са предложили 20 мерки за отстраняване на констатираните нарушения. Пет от мерките са изпълнени, а за останалите принципалът и дружеството са предприели действия за изпълнението им. Извършени са и кадрови и организационни промени.

Проверките доведоха до закриването на клон "Ремонти", инвентаризация на наличностите в Складовото стопанство и данъчна ревизия. Засилен е контролът по изпълнението на клаузите на Споразумението за изкупуване на електроенергия и предстои наемане /след процедура по ЗОП/ на независима лаборатория за входящ контрол на качеството на въглищата. В ход е актуализация на бизнес програмата в частта за ремонтни и рехабилитационни дейности. Утвърден е нов регламент за движение и управление на отпадъците и е сключен нов договор за непрекъсната физическа охрана на централата.

Вследствие на оптимизирания входящ контрол на изгаряне на въглищата е реализирано намаление на специфичния разход с 10-11%. Централата работи с и по-висока използваемост на производствените мощности.

По повод констатациите в докладите министър Димитров се е обърнал към НАП и ДАНС с молба за допълнителни проверки в дружеството и неговите търговски партньори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg