Седем мерки срещу финансовата криза у нас

375
Седем мерки срещу финансовата криза у нас

НДСВ предложи на премиера Сергей Станишев 7 спешни мерки за предпазване от рисковете, свързани със световната финансовата криза, каза в Народното събрание заместник-председателят на партията Милен Велчев.

Според експертите от Консултативния съвет по икономика и финанси на жълтите валутният борд продължава да бъде най-здравата котва срещу финансовата криза, заедно със стабилността на банковата система и разумната бюджетна политика.

Първата мярка е да се увеличи размерът на гаранцията върху банковите влогове на физически лица от 40 хил. на 100 хил. лв. Увеличението на гаранцията да е временна мярка и да е валидна в следващите 12 месеца.

Да се анализира възможността за отлагане на следващата актуализация на цените на газа от януари 2009 г. за април 2009 г., за да се избегне зависимостта на цената от неотдавнашния спекулативен балон в цената на енергийните източници, искат като втора мярка от НДСВ.

Да се приспада от данъчната основа лихвата по ипотечни заеми на физически лица при следните ограничения: максимален лимит от 100 хил. лв. за ипотека, ипотеката да е за основното жилище на семейството, гласи третото предложение.

Да се увеличат инвестициите в инфраструктура от излишъка за 2008 г. и в Бюджет 2009. Така частично ще се компенсира очакваният спад в строителния бранш и свързаните с него подотрасли, смятат още експертите от партията и посочват това като четвърта мярка срещу финансовата криза.

Петото предложение е да се стимулира износът чрез значително увеличаване на лимитите на Българската агенция за експортно застраховане, а шестото - да се опростят процедурите по възстановяване на ДДС, като се гарантира, че фирми, които нямат нарушение, няма да чакат повече от шест месеца за данъчния си кредит.

Последната мярка на партията е значително увеличение на средствата за международна туристическа реклама на България в Бюджет 2009, за да се увеличат значително и приходите от международен туризъм.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg