Сегашният дефицит по текущата сметка може да бъде стабилизиран на 21 на сто

414
Сегашният дефицит по текущата сметка може да бъде стабилизиран на 21 на сто

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е посочил по време на дискусия между бизнеса и правителството, че сегашният дефицит по текущата сметка може да бъде стабилизиран на 21 на сто. Това съобщиха от Economist Conferences - домакин на Седмата Бизнес кръгла маса с правителството, която се състоя на 11 и 12 декември в София.

Министърът очаква значителният растеж на преките чуждестранни инвестиции да продължи и през следващите години. Петър Димитров е определил като приоритети за страната инфраструктурата, комуникационните и информационни технологии, и енергетиката.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин е казал, че макроикономическият напредък на България, базиран на дългосрочни фактори, е бил стабилен през последните години. Той е подчертал също, че икономиката на страната трябва да постигне реална, а не само номинална конвергенция с икономиките на другите страни от ЕС. Калфин е казал, че конкурентоспособността изисква диалог между правителството и бизнеса и че на тази база правителството ще трябва да търси най-доброто решение.

Министър на финансите Пламен Орешарски е отбелязал, че през последните две - три години е имало повишение на инвестициите в публичния сектор, както и че образованието е един от основните приоритети. Министърът е подчертал, че основна цел за бъдещето ще бъде запазването на относително високите нива на икономически растеж. Управителят на БНБ Иван Искров е казал, че от гледна точка на БНБ първата година на членство в ЕС е била по-успешна от очакваното.

На срещата главният изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томове е казал, че компанията ще се стреми към аутсорсинг на дейностите, извън основната сфера на дейност, чрез което "Кремиковци" ще се превърне в модерен и търговски стабилен металургичен завод. Томов е съобщил, че районът около завода ще се трансформира във високотехнологичен парк.

От гледна точка на инвеститорите, основният проблем е в непредвидимостта на реформите в българската данъчна система, е казал Константин Фьодоров, вицепрезидент, JT International Belarus&Export Markets. Като пример той е посочил това, че промените за акциза върху тютютюна, които влизат в сила от 1 януари 2008 г. все още чакат да бъдат гласувани в парламента, докато плановете на компанията за 2008 г. са били одобрени през октомври.

Антъни Хасиотис, Главен изпълнителен директор на Пощенска банка (Eurobank EFG България) е препоръчал на политиците внимателно да подходят към икономическите, структурните, административните и съдебните реформи, за да повишат растежа и да привлекат допълнителни инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg