Сектор “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” с ръст от 3.7%

929
Сектор “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” с ръст от 3.7%

Приходите от продажби в сектор “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” по предварителни данни за периода януари-ноември 2007 г. нарастват с 3.7% спрямо същия период на предходната година.

Висок ръст е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 12.1%, в резултат от увеличението в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети - 18.5%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 4.5%, които имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от стойността на приходите.

Индексът на приходите от продажби в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството нараства с 6.1%, вследствие на увеличението във всички наблюдавани съставни дейности. Изключение прави единствено търговията на дребно, извършвана извън магазините, при която е регистриран спад от 1.4%, но с малкия си принос в обема на приходите - под 3%, не влияе върху общия индекс. По-високо от средното увеличение реализира търговията с текстил, облекло и обувки - 10.9%, търговията с фармацевтични и медицински стоки - 8.1%, търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 6.3%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника - 6.2%.

При търговията на едро нарастването е най-малко - 1.7%, но оказва определящо влияние върху стойността на общия индекс поради високия дял в обема на приходите - над 70%.

От структуроопределящите съставни дейности голямо увеличение е отчетено при търговията с машини и оборудване - 19.6%, и търговията със стоки за домакинството - 7.4%. Това компенсира намалението в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия и търговията със суровини, материали и горива - съответно 2.6 и 2.1%, независимо че двете дейности създават около 70% от обема на приходите в търговията на едро.

Индексът на приходите от продажби през ноември отбелязва незначителен ръст и в сравнение със същия месец на предходната година, като общото увеличение от 0.3% се формира от противоположните темпове на основните съставни дейности: ръст от 9.3 и 2.1%, съответно в търговията с автомобили и горива и търговията на дребно и спад от 1.7% в търговията на едро.

Спрямо предходния месец приходите от продажби намаляват с 0.8%, като увеличението от 4.1% в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили и 1.8% в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството не е достатъчно да компенсира намалението от 2.2% в търговията на едро.

*Месечните индекси на приходите от продажби отразяват краткосрочните изменения на приходите между два сравнявани периода по съпоставими цени. Тази информация е подходяща за оценка на текущото състояние и развитието на търговския сектор и за краткосрочни прогнози.

За изчисляването на индексите се извършва наблюдение на търговските предприятия, като се използва представителна извадка, която формира около 70% от годишните приходи на наблюдаваната съвкупност.

Месечните индекси на приходите от продажби се изчисляват при постоянна база от 2000 г. чрез сравняване на стойността на продажбите по съпоставими цени. Съпоставимостта се осигурява чрез дефлиране на приходите, като се използват индексите на потребителските цени и индексите на цените на производител.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg