Семерджиев: Няма да отнемат лицензии на ЕРП-та

1170
Семерджиев: Няма да отнемат лицензии на ЕРП-та

По моя лична преценка няма нарушения, които биха довели пряко до отнемане на лицензията на някои от електроразпределителните дружества, особено, ако дружествата изпълнят нашите указания във връзка с привеждане на дейността си към изискванията на лицензиите, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод одобрения от държавната комисия одит на трите ЕРП-та.

"На този етап считам, че дружествата ще приведат лицензионната си дейност в съответствие с изискванията в необходимите срокове и няма да се стигне до крайни действия", заяви Семерджиев.

Най-големите констатирани нарушения са относно спазването на условията по предоставената лицензия. На всяко дружество ще бъде наложено различно наказание.

От комисията нямат задължение да предадат на 3-те ЕРП-та окончателния си доклад. Трите дружества ще получат констативни протоколи, които те могат да оспорят в съда. Документът няма да бъде предаден на прокуратурата на този етап, но ако от държавното обвинение го поиска, ДКЕВР ще им го предостави.

За изготвянето на доклада са работили 12 външни специалисти, както и служители на комисията.

ДКЕВР вече е започнала със собствени сили регулаторен анализ по отношение на газоразпределителните дружества. Правят се обобщени справки и анализи на отделните дружества. "

От комисията очакват информация от регулираните дружества, която до 1-2 дни трябва да пристигне и на практика на този етап ще има доклад, който ще очертае как и по какъв начин да продължи регулаторният одит. До утре ще бъде уточнен окончателният текст на анализа на ценообразуването на природния газ.

Основните изводи са, че ценообразуването на газоразпределителните компании е правено съгласно действащото законодателство. Това, което може да се направи е да се прецизират някои от основните параметри, които влияят на ценообразуването, сред които и начина, по който се признават амортизационните отчисления.

Основният проблем на газоразпределителните компании е, че имат изградени мрежи с голям капацитет, но се използва малка част от него и сегашните потребители плащат целия разпределен капацитет.

Говоря за дружествата с по-големи изградени мрежи, като една част от дружествата се окрупниха и се създадоха нови дружества, уточни Семерджиев. Ще кажем конкретно за всяко дружество как могат да се прецизират нещата и ще оптимизираме разпределението на капацитетите по групи потребители, от което очаквам да се получи намаление на признатите разходи и от там на цените, каза още той.

Когато се изграждат мрежите се прави анализ и се установява, че са изградени по-големи капацитети, отколкото се използват. Ще се преразгледат и нормите на възвращаемост. Някои дружества продават под определените от ДКЕВР пределни цени.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg