Семерджиев: Природния газ може да поскъпне с 10%

585
Семерджиев: Природния газ може да поскъпне с 10%

Не се измисля за един ден как да не поскъпва газа. Търсят се възможности за задържане на цените, аз и моите колеги осъзнаваме това, каза председателят ДКЕВР Ангел Семерджиев пред БНР.

Има особеностите с природния газ, свързани с външните договори. Договорите с Газпром са дългосрочни и обвързани. Трябва с нашите средства и възможности да направим нещо да не се вдигне много цената на природния газ, каза Семерджиев.

Договорите идват при нас вече подписани и ние не може като регулатор да ги променяме, посочи Семерджиев. Непрекъснато се работи и като регулатор може да постигнем увеличаване някъде близо 10% .

Тези дружества, които регулираме имат и управление. Имахме разговор с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в рамките на неговите правомощия и той да се намеси. Всички останали разходи, които регулираме и зависят от самите дружества са замразени и те са на нивото на миналата година. Тези около 10% ще качат цената на парното в София около 7-8%, но не трябва да бързаме, защото има вариант да бъдат и по-малко вдигнати, допълни той.

По техни изчисления има възможност да бъдат покрити разходи на Булгаргаз в рамките на 37 млн. долара, нещо което разрешава закона,уточни Семерджиев. Състоянието на Булгаргаз в момента не е тревожно и би могъл да поеме разходите за 3-6 месеца, но за повече е невъзможно, подчерта Ангел Семерджиев.

Не бих казал, че има някакви заплахи за дружеството и никой не би допуснал. Природният газ е съществена част от енергийния баланс на страната и никой не би допуснал това да се случи, неколкократно каза той. По повод на цената на електроенергията Семерджиев каза, че ние имаме собствени ресурси и резервите на дружества позволяват да бъдат задържани цените на тока.

Според него, възстановяемите енергии, така наречената зелена енергия и ко-енергия са на по-високи пазарни цени, което ще затрудни ситуацията, но обмисляме с дружествата всичко да бъда балансирано. Засега не се очаква да има такса електромер, защото това е предложение само на едно дружество. Говоренето за такса електромер е излишно в момента, губи се обществена енергия за ненужни разговори.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg