Семерджиев: Страната ни е остров на евтина електроенергия

1116
Семерджиев: Страната ни е остров на евтина електроенергия

Увеличение на цената на тока ще има от юли, но няма да допуснем да е с повече от 7-8%, успокои председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По места може да поскъпва и водата.

Страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време, заяви шефът на ДКЕВР, цитиран от БТА. Миналия юли електроенергията за бита поскъпна с 2%.

До седмица ще е ясно по какъв начин се е отразила стачката в "Мини Марица-изток" върху свързаните с мините предприятия и върху цената на тока, каза Семерджиев.

Загуби при всички положения има, но при този срок на стачката отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на енергията, смята председателят на ДКЕВР.Наскоро Семерджиев обясни, че увеличението на цената за НЕК ще е по-ниска от поисканите 4.5% от компанията.

"Най-същественият фактор за поскъпването на електроенергията по цялата верига на производство е необходимостта от плащане на квотите въглероден двуокис от началото на 2013 г. Цената на тока за регулирания пазар се определя от ДКЕВР за едногодишен период - от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., така че в следващия регулаторен период ще влезе и срок с платени въглеродни емисии", обясни Семерджиев.

Той добави, че от август миналата година вече работи и ТЕЦ "AES Гълъбово", чиято енергия е по-скъпа.

От значение за цената на тока е и количеството купувана "зелена" електроенергия. Всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а компанията не може да бъде оставена в затруднено положение, коментира още Семерджиев.

Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители.

Цената на водата

Около десет ВиК дружества са подали заявления за увеличаване на цената на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите, каза още Семерджиев. Сред поискалите повишаване на цената са ВиК дружествата в София, Пловдив, Хасково, Разград, Монтана. Това че едно дружество иска увеличение на цената, съвсем не значи, че ние ще му го дадем, добави той.

Според него повечето дружества нямат основание за такива искания или не в искания от тях размер. Семерджиев даде пример с ВиК Видин, където през миналата седмица комисията е постановила минимално увеличение на цената на водата и не е изпълнила искането на дружеството.

Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената, каза Семерджиев.

"Софийска вода" в най-голям процент изпълнява инвестиционната си програма, отбеляза председателят на ДКЕВР. Въпреки това въпросът е дали с това се постигат показателите за качество, което ние следим, така че се оценяват не само направените инвестиции, но и постигнатият с тях ефект, коментира Семерджиев.

Най-същественият проблем за "Софийска вода" си остават загубите по мрежата, които са над 60 процента. Друг проблем е аварийността.

Един от обективните фактори, който няма как да не се отрази върху цените на водата, е ръстът на инфлацията, но с повишаване на ефективността на ВиК услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален, посочи още председателят на регулатора.

Затова при последната корекция на цената на водата в Пловдив повишението е било по-малко от ръста на инфлацията, добави той.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Панчо Виля
# 0
13:02 | 1 February 2012
Моля, ако някой може да ми разясни, схемата на плащанията на квотите за CO2. Целта е ясна: ограничаване на генерирането на въглероден двуокис. 1. КОЙ реално получава сумите за квотите. 2. За какво се използват тези пари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...