Семерджиев: Страната ни е остров на евтина електроенергия

1130
Семерджиев: Страната ни е остров на евтина електроенергия

Увеличение на цената на тока ще има от юли, но няма да допуснем да е с повече от 7-8%, успокои председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По места може да поскъпва и водата.

Страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време, заяви шефът на ДКЕВР, цитиран от БТА. Миналия юли електроенергията за бита поскъпна с 2%.

До седмица ще е ясно по какъв начин се е отразила стачката в "Мини Марица-изток" върху свързаните с мините предприятия и върху цената на тока, каза Семерджиев.

Загуби при всички положения има, но при този срок на стачката отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на енергията, смята председателят на ДКЕВР.Наскоро Семерджиев обясни, че увеличението на цената за НЕК ще е по-ниска от поисканите 4.5% от компанията.

"Най-същественият фактор за поскъпването на електроенергията по цялата верига на производство е необходимостта от плащане на квотите въглероден двуокис от началото на 2013 г. Цената на тока за регулирания пазар се определя от ДКЕВР за едногодишен период - от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., така че в следващия регулаторен период ще влезе и срок с платени въглеродни емисии", обясни Семерджиев.

Той добави, че от август миналата година вече работи и ТЕЦ "AES Гълъбово", чиято енергия е по-скъпа.

От значение за цената на тока е и количеството купувана "зелена" електроенергия. Всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а компанията не може да бъде оставена в затруднено положение, коментира още Семерджиев.

Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители.

Цената на водата

Около десет ВиК дружества са подали заявления за увеличаване на цената на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите, каза още Семерджиев. Сред поискалите повишаване на цената са ВиК дружествата в София, Пловдив, Хасково, Разград, Монтана. Това че едно дружество иска увеличение на цената, съвсем не значи, че ние ще му го дадем, добави той.

Според него повечето дружества нямат основание за такива искания или не в искания от тях размер. Семерджиев даде пример с ВиК Видин, където през миналата седмица комисията е постановила минимално увеличение на цената на водата и не е изпълнила искането на дружеството.

Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената, каза Семерджиев.

"Софийска вода" в най-голям процент изпълнява инвестиционната си програма, отбеляза председателят на ДКЕВР. Въпреки това въпросът е дали с това се постигат показателите за качество, което ние следим, така че се оценяват не само направените инвестиции, но и постигнатият с тях ефект, коментира Семерджиев.

Най-същественият проблем за "Софийска вода" си остават загубите по мрежата, които са над 60 процента. Друг проблем е аварийността.

Един от обективните фактори, който няма как да не се отрази върху цените на водата, е ръстът на инфлацията, но с повишаване на ефективността на ВиК услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален, посочи още председателят на регулатора.

Затова при последната корекция на цената на водата в Пловдив повишението е било по-малко от ръста на инфлацията, добави той.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Панчо Виля
# 0
13:02 | 1 February 2012
Моля, ако някой може да ми разясни, схемата на плащанията на квотите за CO2. Целта е ясна: ограничаване на генерирането на въглероден двуокис. 1. КОЙ реално получава сумите за квотите. 2. За какво се използват тези пари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg