Семейство се бори за апартамента си пред ВКС

3723
Семейство се бори за апартамента си пред ВКС

Семейството на жена с психично заболяване ще се бори за апартамента си на последна съдебна инстанция утре, научи profit.bg.

Случаят прилича на много от тиражираните в медиите дела за имотни измами. Подобни съдебни битки често са изключително сложни, но заради грешна нотариална заверка това дело може да се окаже първият приключил процес срещу лица с множество висящи дела за имуществени спорове.

По няколко сделки с недвижими имоти на година могат да се открият срещу имената на Петър Смилков и Златина Железова в справките на Агенцията по вписванията.

През 2008 г. те подписват договор за прехвърляне на наследствени права върху малък апартамент в столичния квартал Западен парк с Камелия Маркова, която страда от параноидна шизофрения с непрекъснато протичане. Това се случва след като са подадени документи за поставянето на Маркова под пълно запрещение, но преди да излезе съдебното решение и това да стане факт.

Според договора наследството е продадено за 30 хил. лв., които купувачите твърдят, че са платили на ръка на Маркова. Според семейството на жената обаче всичко това се случва без тяхното знание, като за целта Смилков и Железова дори успяват да извадят нова лична карта на душевно болната жена, обявявайки пазения от семейството й документ за откраднат.

В нотариалната заверка на договора обаче като купувач, вместо Петър Смилков е записан покойния наследодател - бащата на Маркова.

За разлика от други пострадали при имотни измами, грешката облекчава много семейството на Маркова. То атакува договора в съда и безпрепятствено печели делото на първите две инстанции, без дори да се опира на невменяемостта, тъй като сгрешеното лице прави договора нищожен според разпоредбите на Закона за задълженията и договорите.

Казусът е сметнат за безспорен и такъв, при който липсва правна сложност. В практиката няма идентичен случай, при който договорът да е бил потвърден от български съд.

Въпреки това Смилков и Железова обжалват до последно, стигайки до Върховния касационен съд. Пред него те настояват, че такива въпроси се решават противоречиво от съдилищата.

Така утре ВКС ще трябва да решава дали да провъзгласи договора за нищожен или да върне делото на по-долна инстанция, където то да се разгледа по казуса за невменяемостта на Маркова.

Единствено съдът може да реши дали става въпрос за поредната имотна измама в България, но така или иначе случаят красноречиво показва един от начините, по който работи имотната мафия и какви усилия са нужни на засегнатите да запазят домовете си. Често те не разполагат с необходимите средства и възможности да водят дългите съдебни битки, а в много случаи и се поддават на заплахи, за каквито и семейството на Маркова е алармирало полицията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

!!!!
# 0
11:06 | 6 June 2012
Това си е измама от всякъде, чл. 209 и следващите от НК!!!!!!
!!!!
# 1
11:06 | 6 June 2012
Има ли прокуратура в тази държава, трябва да се самосезират!!!!!!
zapoznat
# 2
14:05 | 20 May 2012
znam go tozi Smilkov, s tova se zanimava - imotni izmami. Trqbva prokuraturata da se namesi!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg