Семинар по проекта Транспортно прогнозиране проведоха в МТ

361
Семинар по проекта Транспортно прогнозиране проведоха в МТ

В Министерството на транспорта днес се проведе втори пореден семинар, свързан с проекта „Транспортно прогнозиране". Той беше открит от заместник-министъра на транспорта Даниела Никифорова, в присъствието на представители на холандското Министерство на транспорта, благоустройството и управлението на водите, ръководителите на проекта и други.

Определянето на трафичните потоци и тяхното прогнозиране представлява нелека задача, както за процеса на събиране на статистическа информация, с цел изготвянето на национална база данни, така и за разработването на адекватни и работещи прогнозни модели, които да послужат за подготовката на прединвестиционни проучвания за проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове, международните финансови институции или други източници на финансиране, заяви Даниела Никифорова. Затова съвместната и най-вече резултатна работа между тук присъстващите представители на българските институции е ключова за амбициозната и трудоемка задача, която Министерството на транспорта и холандско-българския консорциум НЕА и ИТК са си поставили.

Проектът "Транспортно прогнозиране" стартира на 1 януари 2008 г. и е с продължителност 18 месеца. Бюджетът му е 135 хил. евро. Представен е на холандската страна през месец септември 2007 г. и е одобрен за финансиране по програмата G2G.Nl-Short от Министерството на икономиката на Кралство Холандия.

Изпълнител на проекта е консорциум между холандската организация NEA и Института по транспорт и комуникации (ИТК). Партньор и бенефициент е Министерството на транспорта, имащо водеща роля в транспортното прогнозиране като институция, отговорна за развитието на стратегиите в транспортния сектор и реализирането на държавната политика в сферата на транспорта. Страни по проекта са още и посолството на Кралство Холандия в България и холандското Министерство на транспорта, благоустройството и управлението на водите.

Целта на проекта е да гарантира, че съответните политически решения са направени на базата на прогнозния анализ и да осигури познания за събирането и осъвременяването на съществуващата база данни, която да се използва за прогнозни проучвания, включително и определянето на общоприет модел за актуализиране на тези данни.

NEA - разработва многобройни трафични прогнози, включително и такива за Европейската комисия в процеса на определянето на приоритетните оси за разширяването на Транс-европейската транспортна мрежа към съседните страни и региони.

Институтът по транспорт и комуникации (ИТК) е първият частен институт в България и има редица разработки в областта на предпроектни проучвания за развитие на транспортната инфраструктура, анализи на трафика и търсенето на транспортни услуги и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg