Сергей Станишев: Данъците в България са едни от най-ниските в Европа

378
Сергей Станишев: Данъците в България са едни от най-ниските в Европа

Премиерът Сергей Станишев отговори във времето за парламентарен контрол на въпроса на народния представител Борислав Ноев от парламентарната група на Коалиция „Атака” относно отхвърлянето на предложението на председателя на ЕК Жозе Барозу за намаляването на данъците и акцизите.

Заключенията на Европейския съвет след заседанието на 20 юни 2008 г. подкрепят предприемането на мерки за облекчаване на ефекта от нарастващите цени на петрола, заяви премиерът от парламентарната трибуна и цитира доклада, в който се казва: „Изкривяващи фискални или други инструменти трябва да бъдат избягвани, тъй като те ще предотвратят необходимото приспособяване на икономическите агенти”.

Барозу не е предлагал активно намаляване на акцизните ставки, посочи в отговора си премиерът. Той уточни, че според доклада развитието на цените на петрола по-скоро налага да се ускорят усилията за дългосрочни и структурни реформи, включващи мерки за подобряване на енергийната ефективност, намаляване на енергийното потребление, засилване енергийната независимост на ЕС, стимулиране на конкуренцията на енергийния пазар и модернизиране на транспортните системи.

Твърдението, че България е в челната тройка на Европа по данъци и акцизи, определено не е истина, подчерта премиерът. Той цитира данните на Евростат, според които общата данъчна тежест в страната (включително социалните осигуровки) е 34.2% за 2006 г., а с извършените данъчни промени за 2007 и 2008 г. се нареждаме на водещо място по ниско данъчно облагане на корпоративните и личните доходи.

Данъчната тежест в България за тази година е значително под средното ниво за ЕС като цяло, което е 40.6%. По отношение на акцизите, ставката в България също е сред най-ниските в ЕС, заяви министър-председателят.

Правителството предприема стъпки за намаляване на високите цени за хората, които са най-уязвими, като за това се готви цял пакет от мерки, каза в заключение министър-председателят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg