Сергей Станишев е за трайно решаване на проблема с терените за футболните клубове

466
Сергей Станишев е за трайно решаване на проблема с терените за футболните клубове

Министър-председателят Сергей Станишев, председателят на ДАМС Весела Лечева и президентът на БФС Борислав Михайлов близо час обсъждаха днес изграждането на база на националните отбори по футбол, състоянието на спортните бази на професионалните клубове и подобряването на нивото на детско-юношеския футбол.

Най-подходящ за изграждане на спортна база на националните отбори по футбол е терен, собственост на НСА, който и в момента се ползва от националната треньорска школа, поддържана от БФС, съобщи премиерът Станишев на пресконференция след срещата. За прехвърлянето му са предприети конкретни действия от областния управител, министъра на образованието и науката, който е принципал на терена, получена е и подкрепата на ДАМС. Необходимо е обаче становището на Академичния съвет на НСА, който ще заседава на 8 февруари.

Държавата има готовност в максимално кратък срок да вземе решение, за да се гарантира използването на този терен от БФС и да започне реализацията на проекта, който е важен за българските национални футболни отбори, заяви министър-председателят. До края на февруари проектът трябва да бъде представен в УЕФА, а след неговото одобрение УЕФА и ФИФА ще предоставят финансови средства на БФС за зизграждането на спортната база.

Проблемите със спортните бази на отделните футболни клубове ще бъдат разгледани от създадената от премиера Станишев специална работна група (информация за нея е публикувана в интернет страницата на правителството на 18 януари 2008 г.). Задача на членовете й е да предложат единен подход за модернизация и управление на всички спортни терени и съоръжения. Позицията на министър-председателя е те да бъдат предоставени на съответните професионални футболни клубове за дългосрочно ползване. Това ще даде възможност за инвестиции в спортната инфраструктура и поемане на конкретни ангажименти за осигуряването на достъп на други федерации за използване на терените.

За да има трайно и устойчиво развитие на българския футбол, трябва да обърнем внимание и на детско-юношеските школи, заяви още Сергей Станишев. Той съобщи, че предстои БФС да разработи цялостна програма за развитието на детско-юношеския футбол, която държавата ще подкрепи целево.

След днешната среща с министър-председателя съм оптимист за бъдещето на българския футбол. Сергей Станишев се оказа отлично запознат с проблемите ни, каза президентът на БФС Борислав Михайлов. Той изрази задоволство от това, което ще се направи по Закона за физическото възпитание и спорта, за да имат възможност футболните клубове да бъдат лицензирани.

Снимка (Министерски съвет): Сергей Станишев, Весела Лечева и Борислав Михайлов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg