Сергей Станишев: Както НАТО, така и Русия днес са променени

880
Сергей Станишев: Както НАТО, така и Русия днес са променени

Ключови, конструктивни и много важни за развитието на диалога – така министър-председателят Сергей Станишев определи завършилите заседания на Комисията НАТО-Украйна и на Съвета НАТО-Русия, информират от пресслужбата на Министерски съвет.

На пресконференция в Букурещ, където завърши Срещата на върха на Алианса, премиерът подчерта значението на вчерашните заключения на Северноатлантическия съвет, с които беше подкрепен стремежът на Украйна за получаване на план за действие за членство.
Българската делегация е приветствала провеждането на реформи в Украйна. Сергей Станишев подчерта обаче, че освен реализирането им, е необходима и активна комуникация и информационна кампания сред украинското общество, които да обяснят какво представлява НАТО и смисъла на членството в Пакта.

Конструктивна е била и срещата между страните от Алианса и представителите на Руската федерация, е оценката на министър-председателя Станишев. Той подчерта личния принос на президента Владимир Путин, който е един от съучредителите на Съвета НАТО-Русия, за развитието на откровения диалог в рамките на този формат.

Подписаното днес споразумение между Русия и НАТО за транзит през руска територия на снаражения и стоки за мисията ISAF в Афганистан, беше оценено от българската делегация като много добър политически знак в борбата срещу тероризма. Като положителен сигнал той определи и реакцията на Русия по темата Косово, чиято позиция по време на дебатите е останала умерена, сдържана и балансирана. Както НАТО, така и Русия днес са променени, коментира Сергей Станишев. Той отбеляза още, че по време на заседанието е подчертано, че много повече неща свързват и обединяват Пакта и Русия, отколкото ги разделят.

Коментирайки срещата в Букурещ, министърът на външните работи Ивайло Калфин изтъкна, че 59 г. след създаването си Алиансът е показал, че е жизнена организация, способна да гарантира стабилност и сигурност за своите членове и да дава стимул на други държави по пътя към демокрацията. Министърът на отбраната Веселин Близнаков допълни, че основната задача на НАТО е сигурността и тя продължава да се подготвя за изпълнение на задачи в различни точки на света. Той подчерта активното участие на България както в трансформацията на Алианса, така и в общата политика за сигурност.

Премиерът информира журналистите и за вчерашната следобедна сесия на Срещата на върха, на която бяха приети два документа – нова стратегия за Афганистан и вътрешен военнополитически план. Като основен акцент на дискусията той определи необходимостта да се съчетаят продължаването на усилията в областта на сигурността и борбата с тероризма и усилията по възстановяването на Афганистан. В срещата по тази тема, освен държавните и правителствени лидери на Алианса, се включиха президентът на Афганистан Хамид Карзай, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, представители на ненатовските страни, участващи в ИСАФ, на ЕС и Световната банка.

В интерес на България е всички страни от Западните Балкани да бъдат стабилни, демократични, проспериращи и да се интегрират в НАТО и ЕС, защото само тази перспектива може да надделее над многото исторически аспирации, заяви българският премиер. Той направи този коментар в отговор на журналистически въпрос по повод решението на Алианса, с което поканата към Македония за започване на преговори за членство бе отложена до намирането на консенсусно решение за името на държавата.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин допълни, че, както и досега, България би оказала всякакво съдействие на Атина и Скопие за решаването на спора между тях. Според Калфин е възможно щом се постигне споразумение, ако то не се забави, Македония да догони Хърватия и Албания, като по този начин трите държави да бъдат приети едновременно в организацията. Министърът на отбраната Веселин Близнаков отбеляза, че нашата страна оказва съществена помощ в реформирането на военните сили на Македония и това е практическото доказателство за желанието ни да видим страната като член на Северноатлантическия договор.

В Букурещ завърши срещата на върха на НАТО

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg