Сериозен спад в консумацията на ток от големите заводи

903
Сериозен спад в консумацията на ток от големите заводи

Как се отразява кризата на индустрията ни може да се измери по още един показател - консумацията на електроенергия от големите заводи. Данните показват драматичен спад. Износът на ток от България също е намалял в пъти.

През първото тримесечие консумацията на ток в страната е паднала с малко над 3.6% спрямо същия период на 2008 г., обобщи директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Митьо Христозов.

До тук нищо обезпокояващо. Страшната статистика и изводи са при тежката индустрия. Болшинството от предприятията в този отрасъл консумират между 25 и 50 на сто по-малко електричество -  тоест работят много по-малко машини и произвеждат много по-малко продукция.

Следващият тревожен факт е, че заради кризата и намаленото промишлено производство в момента има огромен излишък на електроенергия не само в България, а в цяла Европа. Цената на тока падна рекордно.

В момента изнасяме близо три пъти по-малки количества. Гърция в момента купува тока на цена от 32 евро, а преди година цената беше двойна, дори стигаше 100 евро.

От централите в страната само АЕЦ Козлодуй изнася ток. Само тя може да си позволи да продава тока на толкова ниски цени. Но все пак диспечерите в електроенергийния системен оператор имат надежда и виждат две светлини в тунела.

„Надяваме се, че курортният сезон в Гърция това лято ще го има, така че този проблем ще е април и май, а юни, юли и август цените ще дръпнат нагоре, независимо, че има сериозна криза, независимо, че в Гърция няма промишленост", заяви Митю Христозов.

Всички се надяват, че вече сме ударили дъното и след кризата ще дойде отново икономически подем.

„Германия сключва търговски договори за износ на ток за догодина на доста по-високи цени от нивата, които сме достигнали към момента. Което е добър сигнал, надявам се правилно да са прогнозирали. Едва ли ще рискува някой".

Ако обаче кризата се задълбочи, щетите за енергетиката ни ще бъдат още по-големи.

Източник: bTV


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg