Сериозен срив на трудовия пазар се очаква догодина

636
Сериозен срив на трудовия пазар се очаква догодина

„Запазването на работните места по време на криза е важна тема за всички страни в Европа и за всеки държавник", посочи в своето приветствие към участниците в конференцията "Работните места и кризата - ответни действия на Европа чрез политиките" председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя изтъкна, че на днешния форум ще се обсъждат мерки, които могат да влязат в план за справяне с кризата на целия Европейски съюз.

На конференцията, организирана от Икономическия и социален съвет на България /ИСС/ и Европейския икономически и социален комитет, се обсъжда въздействието на световната икономическа криза върху работните места и различните мерки на национално и европейско равнище за активизирането на трудовия пазар..

„През 2010 година очакваме много сериозен срив на пазара на труда, който ще бъде засилен от антикризисните мерки на правителството, а именно съкращението на 15% от администрацията. Ако говорим за лоша година на пазара на труда това не е 2009, а 2010 година", коментира по време на конференцията председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„Соченото равнище на безработицата от 7.62% далеч не отговаря на реалното състояние на пазара на труда. Бизнесът създава 84% от работните места", смята Данев.

Строителството и търговията с недвижими имоти са отрасли, които не създават добавена стойност, защото не произвеждат и това създава нездрава секторно структура на икономиката, коментира още Данев.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg