Сериозна работа чака общините относно Програмата за развитие на селските райони

420
Сериозна работа чака общините относно Програмата за развитие на селските райони

Вярвам, че с отварянето на Програмата за развитие на селските райони българското читалище ще намери верния път и ще направи всичко необходимо, за да получи финансов ресурс, чрез който да реши свои належащи проблеми и да даде тласък на развитието на българското село. Това каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на Националната среща на читалищата от селските райони в НДК.

С отварянето на тази програма предстои сериозна работа не само за общините, но и за отделните читалищни настоятелства, посочи министър Кабил. Във форума участваха зам.-министърът на културата Надежда Захариева, председателят на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” доц. д-р. инж. Димитър Тадаръков и над 400 представители на читалищните настоятелства от страната.

Една от основните приоритетни оси на Програмата за развитие на селските райони е Ос 3 - “Качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика”, посочи министър Кабил. За нея са планирани 30% от бюджета на програмата, което представлява общо 923,86 млн. евро от еврофондовете заедно с националното съфинансиране за седемгодишния период. Мерките от тази ос, по които бенефициенти могат да бъдат читалищата са мярка 321 „Основни услуги за икономиката и населението на селските райони” и мярка 322 „Обновяване и развитие на селата”.

По първата мярка ще се подпомагат инвестиции в инфраструктура за развитие на културни дейности за населението на селските райони като културни центрове, театри и библиотеки, а по втората ще се предоставя подкрепа за инвестиции в паркове, зелени площи и сгради. Мярка 322 ще се прилага в 178 общини, които не са включени в градските агломерационни ареали.

За да имат възможност читалищата в България да бъдат бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. трябва да бъдат регистрирани по Закона за народните читалища и да имат регистрирана организация по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Читалищата могат да участват и като подизпълнител към избрано Звено за управление на Националната селска мрежа за осъществяване на дейности, свързани с предоставяне на информация на потенциални бенефициенти. Техните информационни офиси могат да бъдат контактни точки за информиране и консултиране на бенефициентите по всички мерки от Програмата за развитие на селските райони.

Ако са регистрирани като неправителствени организации, читалищата могат да бъдат бенефициенти и по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” по ос 3 и мярка 41 „Прилагане на стратегии за местно развитие” по ос 4 „Лидер”.

Мярка 313 се прилага в общини с население до 10 000 души, като се подпомага туристическата инфраструктура и развитието и маркетинга на туристическите продукти

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg