Северна България с най-голям ръст на сивия сектор

1360
Северна България с най-голям ръст на сивия сектор

В Северна България има най-малко сключени трудови договори и най-много нерегламентирани плащания. Това сочат данни на Търговско промишлената палата. Изследването обхваща повече от 6 000 фирми и работници от всичките 28 области на страната. Събранaтa информация показва, че в по-бедните региони по-често се погазват трудовите права.

В Търговищко наричат шивачките бели робини. Това са жени, които работят за жълти стотинки от тъмно до тъмно.

"В началото добре - тръгна работата. Трудов договор, нормално, но минимална заплата беше абсурд да се получи. После работното време стана половин час по-рано, един час по-рано. След работно време половин, един, дори не знаеш колко часа ще се прибереш. Колкото повече расте работното време, толкова заплатата става по-малко", разказва Елена Петрова.


Същите нарушения масово се констатират в строителството и хотелиерството. Данните на Търговско-промишлената палата сочат, че колкото по-голяма е безработицата в региона, толкова повече са случаите, в които работниците се осигуряват на минимална заплата, а останалото получават на ръка. Анализите показват, че в Северна България тези нерегламентирани плащания са два пъти повече отколкото в Южна.

"Районите обезлюдяват откъм младежи и може би това е причина тези, които са останали тук да работят при едни по-неравностойни условия на труд. Радват се даже, че имат някакво препитание и може би доброволно, може би насила, но не работят при нормални условия на труд", смята Александър Димитров

Притеснението на експертите е, че заради кризата броя на работещите в сивата икономика се увеличава. Те се готвят да разработят специална обучителна програма за младежи, която да ги запознава с трудовите им права.

Източник: бТВ

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg