Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

1629
Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

През 2008 г. Северозападна България е бил най-бедният регион в ЕС, според данни на Евростат.

БВП на глава на населението в Северозападна България, изчислен по покупателна способност, е бил 28% от средното ниво за ЕС, докато в централната част на Лондон, която е била най-богатият регион, БВП е бил най-висок, или 343% от средното ниво за ЕС.

Водещите райони в подреждането по БВП на глава от населението за 2008 г. след централната част на Лондон са Люксембург (279%), Брюксел (216%), Грьонинген (198%), Хамбург (188%) и Прага (172%).

Сред 40 региона, които имат БВП на глава от населението в размер на над 125% от средното ниво за ЕС, десет са в Германия, пет в Холандия, по четири в Австрия и Великобритания, по три в Испания и Италия, по два в Белгия и Финландия и по един в Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Словакия и Швеция, както и Люксембург.

От статистическата служба отбелязват, че в някои от тези региони данните могат да са значително повлияни от факта, че много хора пътуват до тях, единствено за работа.

Най-бедните региони, според класацията, се намират в България и в Румъния, като най-ниският БВП на глава от населението е в Северозападна България (28% от средното ниво за ЕС), следван от североизточна Румъния (29%), Северен централен и Южен централен в България с по 30%.

Общо пет от десетте най-бедни региона в ЕС през 2008 г. са били в България. Освен трите региона по-горе в негативната класация попадат още Югоизточен и Североизточен.

От общо 64-те региона в ЕС с БВП на глава на населението под 75% от средното за ЕС, петнадесет са в Полша, по седем в Чехия и Румъния, по шест в България и Унгария, по четири в Италия и Португалия, по три в Гърция, Франция и Словакия, два във Великобритания и по един в Испания, Естония, Латвия и Литва.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

По-добре късно, но вярно
# 0
12:02 | 25 February 2011
По принцип при този тип статистическа информация има известно забавяне при данните, заради ревизии...
redaktor
# 1
12:02 | 25 February 2011
tazi statistika ne e li malko zakysniala s 3 godini. Mislia che za horata shte e po-interesno kak sa stoiali neshatata prez 2010 godina i kak se ochertavat prez 2011
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg